Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Uusi tieliikennelaki vaikuttaa matkailuautojen nopeuksiin

Uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020 ja tällöin enimmäismassaltaan enintään 3500 kg olevilta matkailuautoilta poistuvat ajoneuvokohtaiset nopeusrajoitukset. Tätä painavamman matkailuauton suurin sallittu nopeus määräytyy ajoneuvon varusteiden perusteella.

Yli 3500 kg matkailuauton suurin sallittu nopeus on lähtökohtaisesti 80 km/h. Jos nykyaikaisessa matkailuautossa on lukkiutumattomat jarrut sekä turvavyöt ja istuimien pääntuet kaikilla ajon aikana käytettävillä istuimilla voi matkailuauton nopeus olla myös 100 km/h. Turvavarusteiden olemassaolo on todettava muutos- tai rekisteröintikatsastuksessa ja nopeudesta tehdään auton rekisteritietoihin merkintä.

Enintään 3500 kg matkailuautojen rekisteröintitodistuksella voi vielä 1.6.2020 jälkeenkin näkyä erikoisehto, jossa on ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus. Näiltä ajoneuvoilta poistetaan merkinnät kesäkuun aikana. Tämän jälkeen ajoneuvolle voi tulostaa uuden teknisen osan maksutta Oma asiointi -palvelustamme tai rekisteröivältä katsastustoimipaikalta.

Matkailuautoissa ei tarvitse olla enää nopeutta osoittavaa tarraa

Jatkossa matkailuautoihin ei enää tarvitse asentaa suurinta sallittua nopeutta osoittavaa tarraa. Myös nykyiset tarrat on hyvä poistaa sekaannusten välttämiseksi.

Myös matkailukorien asentamiseen paketti- tai kuorma-auton avolavalle helpotuksia

1.6. alkaen on sallittua asentaa paketti- tai kuorma-auton avolavalle niin sanottu matkailukori, vaikka korin leveys ylittää auton leveyden. Tällaisessa matkailukorissa pitää olla Traficomin käyttömääräyksessä edellytetyt valaisimet ja heijastimet edessä ja takana. Lisäksi auton takavalaisimet on kahdennettava, jos matkailukori haittaa niiden näkyvyyttä.

Matkailukorissa ei saa olla matkustajia ajon aikana eikä se vaikuta auton verokohteluun.

Lisätietoja

Erityisasiantuntija Juhani Puurunen, juhani.puurunen(at)traficom.fi, p. 029 534 5558

Johtava asiantuntija Jussi Pohjonen, jussi.pohjonen(at)traficom.fi, p. 029 534 5310, Twitterissä @JussiPohjonen (Ulkoinen linkki)