Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Uusi vesiliikennelaki helposti haltuun: Mikä on veneen päällikön vastuu?

Uusi vesiliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020. Erityisesti veneen päällikön vastuullinen rooli korostuu uudessa laissa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa – kokosimme helpon muistilistan veneen päällikölle.

Uuden lain tultua voimaan vesille lähdettäessä veneelle pitää nimetä päällikkö, joka vastaa kaikkien veneessä olevien turvallisuudesta. Veneen päälliköltä ei vaadita Suomessa veneilyajokorttia tai muuta pätevyyttä.

”Venekunnan päällikkö voi olla kuka tahansa, jolla on riittävä ikä, kyky ja taito veneilyyn sekä vastuullisen veneilijän asenne. Epäselvissä tapauksissa veneen päälliköksi oletetaan veneen rekisteriin merkitty omistaja tai haltija, jos tällä on ollut mahdollisuus vaikuttaa veneen kulkuun”, neuvoo erityisasiantuntija Kimmo Patrakka.

Veneen päällikön muistilista

Mistä kaikesta veneen päällikkö on vastuussa? Kokosimme helpon muistilistan veneen päällikölle:

  1. Tarkista veneilyolosuhteet – huonolla kelillä veneilemään ei kannata lähteä, vaan siirtää lähtöä suosiolla seuraavaan päivään.
  2. Tarkista veneen ja varusteiden kunto: Jokaiselle veneilijälle sopivankokoinen ja hyväksytty pelastusliivi ja veneeseen äyskäri tai pilssipumppu sekä veneen koosta riippuen mela, airot tai ankkuri köysineen. Moottoriveneilijän mukaan lähtee myös toimiva käsisammutin.
  3. Ota mukaan veneen rekisteröintitodistus ja muut tarvittavat asiakirjat. Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan myös ajantasaisia merikarttoja.
  4. Neuvo muita veneen kyydissä olevia turvallisesta toimimisesta veneessä: veneilemään lähdetään vain selvinpäin, ja pelastusliivien tai muiden kelluntapukineiden tulee olla puettuna tai helposti saatavilla.
  5. Huolehdi, ettei veneily aiheuta haittaa tai häiriötä muille ihmisille tai ympäristölle.

Käymme läpi uuden vesiliikennelain pääkohtia tiedotesarjassa. Tutustu myös aikaisempaan tiedotteeseen Uusi vesiliikennelaki voimaan ensi viikolla – ota lain pääkohdat haltuun helposti  ja seuraa keskustelua somessa tunnisteella #vesiliikennelaki2020.

Lisätietoja:

Tutustu uuteen vesiliikennelakiin tarkemmin www.traficom.fi/fi/vesiliikennelaki2020 (Ulkoinen linkki)

Liity mukaan näyttämään vesimerkkiä muiden veneilijöiden kanssa somessa #näytävesimerkkiä, vesimerkki.fi (Ulkoinen linkki)

tiiminvetäjä Suvi Toppari, p. 029 534 5412, suvi.toppari(at)traficom.fi, Twitterissä @SuviToppari

erityisasiantuntija Kimmo Patrakka, p. 029 534 6450, kimmo.patrakka(at)traficom.fi