Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Valokuitu valtasi kiinteät laajakaistaverkot

Syksyn 2018 aikana valokuituliittymien määrä nousi jo yli puoleen kaikista kiinteän verkon laajakaistaliittymistä. Samaan aikaan myös laajakaistaliittymien kokonaismäärä kasvoi edeltäviä vuosia korkeammalle tasolle.

Kiinteän verkon laajakaistaliittymiä oli Suomessa vuoden 2018 lopussa 1 737 000 kappaletta. Viimeksi näin paljon liittymiä on ollut vuoden 2014 lopussa. Erityisesti kotitalousliittymien määrä on kasvanut jo vuosien ajan ja ylitti vuoden lopussa ensimmäistä kertaa 1,5 miljoonan liittymän rajan. Yritysasiakkaiden kiinteiden laajakaistojen määrä sen sijaan jatkoi vähenemistään aiempien vuosien tapaan tippuen alle 210 000 liittymään.

Yli puolet kiinteistä laajakaistaliittymistä oli vuoden lopussa valokuituliittymiä, mikä oli viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Tämä kattaa sekä ne liittymät, joissa valokuitu yltää talojakamoon (Fibre to the Building, FTTB) että ne, joissa valokuitu yltää asuinhuoneistoon tai toimitilaan asti (Fibre to the Home, FTTH). Näiden liittymien kautta tarjotaan yleensä vähintään 100 megan laajakaistaa riippuen kiinteistön sisäverkon kunnosta. Valokuituliittymien määrä kasvaa erityisesti kupariverkkoon pohjautuvien liittymien kustannuksella, kun kuparia korvataan valokuidulla.

Kuvassa näkyy kupariliittymien, kuituliittymien ja kaapeli-tv-verkon liittymien osuudet ja niiden kehitys vuosina 2011-2018. Kiinteän verkon laajakaistaliittymistä yli puolet on tällä hetkellä valokuituliittymiä.
Kuva 1. Kiinteän verkon laajakaistaliittymistä yli puolet on valokuituliittymiä. Huom. Vuoden 2016 alussa kysyttyjä tekniikkaluokituksia tarkennettiin, mikä näkyy hieman poikkeavana kehityksenä prosenttiosuuksissa.

Vuoden 2018 lopussa enää 7 prosenttia kiinteän verkon laajakaistaliittymistä oli latausnopeudeltaan (download) alle 10 megaisia. Nopeiden liittymien (latausnopeus vähintään 100 Mbit/s) osuus liittymistä kasvaa tasaisesti ja oli vuoden lopussa 36 prosenttia kaikista liittymistä. Muun muassa videokonferenssien ja pilvipalveluiden sujumisen kannalta oleelliset lähetysnopeudet (upload) kasvavat latausnopeuksia hitaammin. Kiinteistä laajakaistaliittymistä 92 prosenttia oli vuoden 2018 lopussa lähetysnopeudeltaan alle 100 megaisia, mikä oli lähes saman verran kuin vuotta aiemmin.

Kuvassa on listattu kiinteän verkon laajakaistaliittymät (kotitalous- ja yritysliittymät eriteltyinä), valokuituliittymät, kaapeli-tv-verkkoon pohjautuvat laajakaistaliittymät sekä latausnopeudeltaan vähintään 100 Mbit/s laajakaistaliittymät
Taulukko 1. Kiinteän verkon laajakaistaliittymien avainluvut.

Kaapeli-tv-liittymien määrä oli vuoden 2018 loppuun mennessä kasvanut 3 prosenttia vuotta aiemmasta ja lähentelee 1,7 miljoonaa. Laajakaistayhteyksiin perustuvien IPTV-liittymien määrä oli kasvanut samassa ajassa 4 prosenttia, mutta jää edelleen vain noin neljännekseen kaapeli-tv-liittymien määrästä eli 460 000 liittymään.

Vuoden 2018 lopussa kiinteän verkon puhelinliittymiä oli 320 000. Näistä liittymistä 63 prosenttia oli yritysliittymiä. Kotitalouksien kiinteiden puhelinliittymien määrä oli vuodessa tippunut viidenneksellä 120 000 liittymään.

Tiedot perustuvat Liikenne- ja viestintäviraston teleyrityksiltä puolivuosittain kerättyihin tietoihin.

Liittymämäärä- ja käyttötiedot kootusti

Lisätiedot:


Viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen p. 0295 390 306
Kehityspäällikkö Joonas Orkola p. 0295 390 493, Twitter: @JoonasOrkola
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)traficom.fi