Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Veneily on kasvattanut suosiotaan korona-aikana, mikä näkyy myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin liikenneasioiden rekisterissä vesikulkuneuvojen määrän kasvuna. Vuoden 2022 alussa rekisterissä oli yhteensä 231 599 vesikulkuneuvoa. Rekisterissä olevien veneiden määrää lisää uusien veneiden myynti ja käytettynä maahantuodut veneet. Yleisin vesikulkuneuvotyyppi on moottorivene, mutta vesiskootterien suosio jatkuu edelleen. Traficomin Digikaistalla vesikulkuneuvon rekisteröinti onnistuu helposti sähköisesti.

Yleisin vesikulkuneuvotyyppi rekisterissä on moottorivene, ja niitä on rekisterissä 88 %. Vaikka uusia purjeveneitä on viime vuosina myyty vähän, rekisterissä toiseksi yleisin venetyyppi on purjevene. Vesikootterien suosio on kasvanut voimakkaasti ja niiden osuus uusista myydyistä vesikulkuneuvoista on noin neljännes.

"Vesikootterien osuus kaikista rekisteröidyistä vesikulkuneuvoista onkin lisääntynyt, ja tällä hetkellä ne ovat kolmanneksi yleisin vesikulkuneuvotyyppi rekisterissä. Kehityksen jatkuessa nykyisenä vesiskoottereita on pian vesiliikenteessä yhtä paljon kuin purjeveneitä", kertoo erityisasiantuntija Mika Idman.

Eniten veneitä rekisteröity Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen – käytettyjä veneitä tuodaan erityisesti Ruotsista

Eniten veneitä on rekisteröity Uudellamaalle ja Varsinais-Suomeen. Näissä maakunnissa on myös suurin osa rekisteröidyistä purjeveneistä. Muissa manner-Suomen maakunnissa moottoriveneiden jälkeen vesiskootteri on seuraavaksi suosituin kulkupeli vesillä liikkumiseen.

Rekisterissä olevat vesikulkuneuvot maakunnittain jaoteltyna 1.1.2022

Vuoden 2021 aikana venerekisterissä on ryhdytty seuraamaan tarkemmin sitä, mistä maasta veneet on tuotu Suomeen. Rekisteritiedon perusteella noin 350 käytettyä venettä on tuotu viime vuonna muista maista Suomeen. Puolet veneistä tuodaan Ruotsista. Myös Virosta, Saksasta, Alankomaista ja Norjasta tuotiin useita kymmeniä käytettyjä veneitä.  

Käytettyjen veneiden kauppa voimissaan

Rekisteröityjen veneiden määrän kasvu ja lisääntynyt kiinnostunut veneilyyn on lisännyt myös käytettyjen veneiden kauppaa. Omistajanvaihdosten määrä kasvoi erityisesti vuonna 2020, ja viime vuonna määrä pysyi aiempaa korkeammalla tasolla.

"Arvioisin, että rekisteriin merkityt omistajanvaihdokset kuvaavat kaupan volyymin kehitystä melko hyvin, vaikka rekisteristä puuttuvatkin pienimmät veneet ", Idman sanoo.

Veneiden rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä tai vähintään 15 kW:n (n. 20,4 hv) moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja.

Vesikulkuneuvojen omistajavaihdokset vuosina 2017-2021 vesikulkuneuvotyypeittäin

Lukumäärällisesti moottoriveneet vaihtavat eniten omistajaa. Tilaston mukaan noin 10 % moottori- ja purjeveneistä vaihtaa omistajaa vuoden aikana. Vesiskoottereissa omistajanvaihdoksia tehdään paljon suhteessa niiden kokonaismäärään rekisterissä. Vesiskoottereissa arviolta neljännes vaihtaa omistajaa vuoden aikana. Sama vesikulkuneuvo saattaa vaihtaa useamman kerran omistajaa vuoden aikana.   Ensirekisteröintejä ei lasketa mukaan omistajanvaihdoksiin.

Traficomin Digikaistalla vesikulkuneuvon rekisteröinti on helppoa 

Traficomin Digikaistalla voit hoitaa lähes kaikki venerekisteröinnit ajasta ja paikasta riippumatta sähköisesti. Palvelussa voi tarkistaa maksutta oman vesikulkuneuvosi rekisteritiedot sekä maksua vastaan minkä tahansa liikenneasioiden rekisteriin merkityn vesikulkuneuvon tekniset tiedot, moottorin tiedot ja omistajatiedot. 

Vesikulkuneuvojen rekisteritietoja pidetään esimerkiksi vesiliikenteen turvallisuuden parantamiseksi ja apuna vesialueiden käytön suunnitteluun.  

Traficom tarjoaa kattavasti veneilijöille kuuluvia viranomaispalveluita merikartoista radiolupiin ja veneiden rekisteröinneistä erilaisiin pätevyyskirjoihin ja veneilyturvallisuuteen.

Lisätietoja

Vesikulkuneuvojen kantatilasto

Digikaista: Oman vesikulkuneuvon palvelut (Ulkoinen linkki)

Lisätietoa venerekisteröinnistä

erityisasiantuntija Mika Idman, mika.idman@traficom.fi, p. 0295 345 222 (tilastot)

erityisasiantuntija Reetta Laine, reetta.laine@traficom.fi p. 0295 345 434 (vesikulkuneuvojen rekisteröinti)