Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Viatti Vettore Inverno nastarenkaalta puuttuu tyyppihyväksyntä - toimintaohjeet rengasmyyjille

Suomessa on myynnissä Viatti Vettore Inverno -merkkinen ja mallinen nasta-rengas, jolta puuttuu siltä vaadittava tyyppihyväksyntä. Renkaat pitää välittömästi poistaa myynnistä.

"Markkinavalvonnassamme on havaittu, että Viatti Vettore Inverno -merkkiseltä ja malliselta nastarenkaalta puuttuu tältä vaadittava hyväksyntä. Tämän renkaan osalta, tämä tarkoittaa sitä, että emme voi tämän renkaan osalta varmistua tien tarpeettomasta kulumisesta. Tällaisten hyväksymättömien nastarenkaiden myyminen on kiellettyä, joten rengaskauppiaita odotetaan nyt pikaisia toimenpiteitä", kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylitarkastaja Mika Loponen.

Renkaat poistettava myynnistä

Jos rengasliike myy Viatti Vettore Inverno -nastarenkaita, pitää tuotteet välittömästi poistaa myynnistä.

Rengasmyyjällä on velvollisuus aloittaa toimet tuotteen poistamiseksi markkinoilta ja kuluttajilta, joille tuotetta on myyty tai luovutettu.

Jos rengasmyyjä ei ryhdy korjaaviin toimenpiteisiin asian osalta, voi Traficom markkinavalvontaviranomisena määrätä asian osalta mm. palautusmenettelyn sekä tehostaa antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.

Miten tarkistaa nastarenkaaseen liittyvä kansallinen tyyppihyväksyntä?

Suomen myöntämät tyyppihyväksynnät rengas-nasta -yhdistelmien ja nastojen osalta ovat saatavilla Traficomin verkkosivustolla (Ulkoinen linkki).

Asian osalta on huomioitava, että valtaosa henkilö- ja pakettiautojen nastarenkaista on varustettu yli 50 nastalla vierintäkehän metriä kohden, jolloin tällaisen nastarenkaan tulee olla tyyppihyväksytty rengas-nasta -yhdistelmänä. Sen sijaan nastarenkaat, jotka on uutena varustettu tätä pienemmällä määrällä, nastoja renkaan vierintäkehän metriä kohti tieto tyyppihyväksynnästä, löytyy erilliseltä listalta vain hyväksytyn nastatyypin perusteella.

Lisätietoja

Ajoneuvolaki 6 § 2 momentti (Ulkoinen linkki)

Ajoneuvolaki 44 § 5 momentti (Ulkoinen linkki)

Traficomin määräys ajoneuvon nastarenkaiden tekniset vaatimukset ja tyyppihyväksyntä (Ulkoinen linkki)

Ylitarkastaja Mika Loponen, mika.loponen@traficom.fi, p. 029 534 5535

Tarkastaja Kaarle Röyttä, kaarle.roytta@traficom.fi, p. 029 534 5248