Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Viranomaiset valvovat yhteistyössä sähköisiä liikkumisvälineitä

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Tukes ja Tulli valvovat keväällä 2019 tehostetusti maahantuotavia sähköisiä liikkumisvälineitä. Sähköisiä liikkumisvälineitä ovat muun muassa sähköpolkupyörät, erilaiset sähköskootterit ja -potkulaudat, tasapainoskootterit, sähkörullaluistimet ja sähköskeitit.

Sähköiset liikkumisvälineet ovat yleistyneet katukuvassa viime vuosina, ja uudenlaisia välineitä tuodaan markkinoille jatkuvasti. Uudentyyppiset välineet ovat tuoneet mukanaan myös ongelmia. Erityisesti laitteissa käytettävät litiumioniakut ovat sytyttäneet Suomessakin useita tulipaloja.

Sähköisiin liikkumisvälineisiin sovelletaan ajoneuvo- ja/tai konelainsäädännön turvallisuusvaatimuksia riippuen laitteiden ominaisuuksista, erityisesti maksimitehosta ja huippunopeudesta. Traficom valvoo ajoneuvolainsäädännön soveltamisalassa olevia laitteita, Tukes puolestaan kuluttajakäyttöön tarkoitettuja koneita. Tulli valvoo laitteiden vaatimustenmukaisuutta niiden maahantuonnin yhteydessä.

Traficomin, Tukesin ja Tullin yhteisessä valvontahankkeessa laitteista tarkastetaan maahantuonnin yhteydessä CE-merkintä ja asiakirjat. Lisäksi muutaman laitteen turvallisuutta tutkitaan testauttamalla ne testauslaitoksessa. Sähköisillä liikkumisvälineillä liikenteessä tai maastossa liikkuvia kansalaisia ei tulla valvontatoimissa pysäyttämään. Yksi projektin tavoitteista on myös lisätä sähköisiä liikkumisvälineitä maahantuovien ja myyvien yritysten tietoutta laitteisiin kohdistuvista vaatimuksista mm. tuottamalla ohjeistusta yritysten hyödynnettäväksi. Valvontahanke toteutetaan huhtikuussa 2019. Hankkeen tuloksista tiedotetaan kesän aikana.

Lisätietoja:

Sähköiset liikkumisvälineet

Traficom:
tarkastaja Ossi Venetkoski, p. 0295 345 369, etunimi.sukunimi@traficom.fi

Tukes:
ylitarkastaja Kimmo Hakala, p. 0295 052 199, etunimi.sukunimi@tukes.fi

Tulli:
tulliylitarkastaja Päivi Simpanen, p. 040 332 2168, paivi.simpanen@tulli.fi