Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Mikä on CE-merkintä?

Tuotteessa oleva CE-merkintä tarkoittaa, että valmistaja vakuuttaa tuotteen täyttävän sitä koskevien EU:n direktiivien ja asetusten vaatimukset. CE-merkittyjä tuotteita saa markkinoida koko EU/ETA-alueella ilman lisätestejä.

CE-merkinnän lisäksi tuotteessa tulee olla mukana käyttäjän käsikirja ja vaatimustenmukaisuuden vakuutus, Suomessa niiden täytyy olla suomeksi ja ruotsiksi.

Vapaa-ajan vesikulkuneuvoja koskee Huvivenedirektiivi (Ulkoinen linkki) (2013/53/EU).

CE-merkittävät huvivenedirektiiviin liittyvät tuotteet

CE-merkintä koskee huviveneneitä ja vesiskoottereita, joiden pituus on 2,5-24m sekä niihin liitettäviä moottoreita. Vaatimus CE-merkinnästä koskee myös tiettyjä varusteita, kuten ohjauslaitteita, kiinteästi asennettavia polttoainesäiliöitä, polttoaineletkuja, luukkuja ja ikkunoita, kun ne myydään erillisinä.

Huvivenedirektiivi ei kuitenkaan koske kilpaveneitä, kanootteja, kajakkeja, historiallisia veneitä eikä omaan käyttöön itse valmistettuja veneitä, ei myöskään purje- tai lainelautoja, koekäyttöön rakentamista, ilmatyynyaluksia, kantosiipialuksia, sukellusveneitä, amfibioajoneuvoja eikä höyryveneitä.

Vastuu CE-merkinnästä

Valmistaja vastaa siitä, että tuote täyttää asetetut vaatimukset. Maahantuojien ja jakelijoiden on varmistuttava siitä, että valmistaja on hoitanut velvoitteensa ja että tuotteessa on CE-merkintä ja sen mukana on vaadittavat asiakirjat oikeilla kielillä.

Jos CE-merkittyä vesikulkuneuvoa muutetaan niin, että se ei ehkä enää täytä alkuperäisen CE-merkinnän mukaisia vaatimuksia, niin muutosten tekijän pitää sertifioida se uudelleen ja kiinnittää uusi CE-merkki.

Yksityishenkilö on vastuussa CE-merkinnästä, jos hän tuo EU/ETA-alueen ulkopuolelta käytetyn vesikulkuneuvon, jossa ei ole CE-merkkiä.

Lisätietoa saat tarvittaessa Traficomin veneilytarkastajilta: veneilytarkastajat(at)traficom.fi.

Päivitetty