Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

ADAS - Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä

Automaattinen hätäjarrutus (Automatic Emergency Braking, AEB) on turvajärjestelmä, joka tunnistaa auton edessä olevan esteen ja reagoi siihen jarruttamalla automaattisesti. Automaattinen hätäjarrutus pyrkii estämään törmäyksen tai vähintään lieventämään sen seurauksia.

Näin automaattinen hätäjarrutus toimii

Järjestelmä varoittaa ensin kuljettajaa varoitusvalolla ja äänimerkillä, että auton edessä on este. Jos kuljettaja ei jarruta itse, järjestelmä jarruttaa automaattisesti.

Tavallisimmat hätäjarrutusjärjestelmät toimivat taajamanopeuksilla ja tunnistavat pääasiassa toiset autot. Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä yhdistettynä mukautuvaan vakionopeudensäätimeen laajentaa yleensä toiminnon nopeusaluetta jopa auton huippunopeuteen asti, koska toiminnot hyödyntävät samaa tekniikkaa. Kaikkein kehittyneimmät järjestelmät havaitsevat autojen lisäksi myös jalankulkijat ja pyöräilijät.

Järjestelmät käyttävät esteiden tunnistamiseen tutkia, kameroita ja valotutkia (Lidar).

Hyvä tietää

Tutustu ajoneuvon käyttöohjeeseen. Sieltä löydät tarkan tiedon, missä järjestelmän anturit sijaitsevat. Käyttöohjeesta löydät myös valmistajan antamia tarkempia ohjeita ajoneuvosi järjestelmän käyttämiseen sekä tilanteisiin, joissa järjestelmä ei välttämättä toimi oikein tai ei ollenkaan.

Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä auttaa tietyissä tilanteissa kuljettajaa, jos kuljettajan ennakointi ja reagointi liikenteen tapahtumiin on jostain syystä heikentynyt tai syntynyt tilanne on täysin odottamaton.

Muista kuitenkin, että ajoneuvon kuljettaja on aina itse vastuussa liikenteen tarkkailusta ja ajamisesta. Pidä aina turvallinen seurantaetäisyys edessä olevaan liikenteeseen. Pysy keskittyneenä ajaessa. 

Auton antureiden, kameroiden ja tutkien tulee aina olla puhtaat, jotta järjestelmä toimii oikein.

ADAS - näkymätön apukuski: Automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä ja eCall-järjestelmä

Tutustu Joanna Kuvajan kanssa hätäjarrutusjärjestelmän toimintaan. (Huomioithan, että kun siirryt YouTuben sivuille, sillä on omat käytäntönsä evästeistä ja yksityisyydensuojasta.)
Joanna Kuvaja
Päivitetty