Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

ADAS - Kaistavahti

Kaistavahti (Lane Departure Warning, LDW) on järjestelmä, joka valvoo auton sijaintia kaistalla ja varoittaa kaistalta poistumisesta. Kaistavahdin tehtävänä on estää tahattomat kaistamerkintöjen ylitykset eli ajautuminen joko vastaantulijoiden kaistalle tai pois tieltä.

Kaistallapitoavustin (Lane Keeping Assist, LKA), varoittaa kaistalta poistumisesta sekä tekee itse korjaavan liikkeen eli ohjaa autoa takaisin omalle kaistalle. 

Kaistan keskitysavustin (Lane Centering Assist, LCA) on tällä hetkellä kaistanvalvontatekniikan korkein taso. Tämä järjestelmä pitää ajoneuvon ennakoivasti keskitettynä sillä kaistalla, jolla se kulkee. Se hyödyntää automaattista ohjaustoimintoa tehdäkseen jatkuvia säätöjä eteen asennetun kameran tiemerkintätietojen perusteella.

Kaistavahdin ja kaistallapitoavustimen yhdistelmä tunnetaan nimellä ELKS – Emergency Lane Keeping System.

Mitään näistä järjestelmistä ei ole suunniteltu ohjaamaan autoa ilman kuljettajaa.

Näin kaistavahti toimii

Kaistavahti käyttää kameraa, joka havaitsee auton edessä olevat kaistamerkinnät ja tarkkailee ajoneuvon sijaintia kaistallaan. Kun kaistavahti havaitsee, että ajoneuvo on ajautumassa pois kaistalta, se varoittaa kuljettajaa varoitusvalolla, äänimerkillä tai esimerkiksi täristämällä ohjauspyörää.  

Kaistavahti ei anna varoitusta, kun kuljettaja käyttää suuntavilkkua.

Hyvä tietää

Kaistavahdin ja kaistallapitoavustimen on kyettävä lukemaan maalatut tiemerkinnät. Jos tiemerkinnät ovat osittain esimerkiksi lumen, jään tai lehtien peitossa, kaistavahti ja kaistallapitoavustin eivät välttämättä kykene tunnistamaan, jos auto on ajautumassa pois kaistalta. Kameran linssi voi myös sokaistua suorasta auringonvalosta eikä siten havaitse olemassa olevia merkintöjä. Lisäksi järjestelmät voivat toimia väärin esimerkiksi tietyöalueilla.

Järjestelmä ei puutu keskiviivan ylitykseen, jos kuljettaja käyttää suuntavilkkua esimerkiksi väistääkseen pientareella liikkuvaa pyöräilijää. Jos unohdat tällaisessa tilanteessa käyttää suuntavilkkua, kaistallapitoavustimen tekemä ohjausliike voi yllättää. Auton ohjausliikkeeseen käyttämä voima on aina kuitenkin niin pieni, että voit ohittaa järjestelmän pitämällä ohjauksen hallinnassaan. 

Tutustu ajoneuvon käyttöohjeeseen. Käyttöohjeesta löydät tiedon, missä järjestelmän anturit sijaitsevat, ohjeita järjestelmän käyttämiseen ja tilanteisiin, joissa järjestelmä ei välttämättä toimi oikein tai ei ollenkaan.

Ajaessasi ole aina tietoinen ympäristöstäsi ja lähikaistan liikenteestä. Auton antureiden, kameroiden ja tutkien tulee aina olla puhtaat, jotta järjestelmä toimii oikein.

ADAS - näkymätön apukuski: Kaistavahti

Tutustu Joanna Kuvajan kanssa kaistavahdin toimintaan. (Huomioithan, että kun siirryt YouTuben sivuille, sillä on omat käytäntönsä evästeistä ja yksityisyydensuojasta.)
Joanna Kuvaja
Päivitetty