Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

ADAS - Katveavustin eli kuolleen kulman varoitin

Katveavustin (Blind Spot Monitoring, BSM) havaitsee muut ajoneuvot kuljettajan niin sanotussa kuolleessa kulmassa eli alueella, jota ei voi nähdä sivupeilistä tai sivuikkunasta ilman, että kuljettaja kääntää päätä. Katveavustin varoittaa kuljettajaa silloin, kun kaistanvaihto ei ole turvallista.

Näin katveavustin toimii

Katveavustin antaa varoituksen aina, kun ajoneuvon kuolleessa kulmassa on toinen ajoneuvo.  Varoitus on yleensä joko valaistu kuvake tai vilkkuva valo sivupeilissä. Tähän visuaaliseen varoitukseen voi liittyä varoitusääni tai ohjauspyörän tai istuimen tärinä. 

Kehittyneimmät katveavustimet voivat puuttua kuljettajan toimintaan automaattisella ohjauksen korjauksella tai jarrutuksella, jonka tarkoituksena on estää kuljettajaa vaihtamasta kaistaa. Kuljettaja voi kuitenkin aina ohittaa järjestelmän toiminnan manuaalisesti.

Jotkin katveavustimet näyttävät kuljettajalle videokuvaa kuolleesta kulmasta, kun kuljettaja käyttää suuntavilkkua aikomuksestaan vaihtaa kaistaa. Tämä kuva näkyy yleensä mittaristossa.

Hyvä tietää

Tutustu ajoneuvon käyttöohjeeseen. 

Käyttöohjeesta löydät valmistajan antamia tarkempia ohjeita auton järjestelmän käyttämiseen sekä tilanteisiin, joissa järjestelmä ei välttämättä toimi oikein tai ei ollenkaan. Esimerkiksi jotkin katveavustimet eivät havaitse moottoripyöriä tai sitä vastaavan kokoisia kohteita.

Katveavustimen anturit ovat yleensä takapuskurin kulmissa ja mahdolliset kamerat sivupeileissä. Antureiden tarkat sijaintitiedot löydät ajoneuvon käyttöohjeesta. 

Auton antureiden, kameroiden ja tutkien tulee aina olla puhtaat, jotta järjestelmä toimii oikein.

Muista, että katveavustin ei korvaa peilien tarkistamista ja olkapään yli katsomista, mutta se tarjoaa lisäturvaa. 

ADAS - näkymätön apukuski: Katveavustin eli kuolleen kulman varoitin

Tutustu Mikko Kuustosen kanssa katveavustimen toimintaan. (Huomioithan, että kun siirryt YouTuben sivuille, sillä on omat käytäntönsä evästeistä ja yksityisyydensuojasta.)
Mikko Kuustonen
Päivitetty