Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Mitä ovat ADAS-järjestelmät ja mitä ADAS-järjestelmiä autoissa on?

Edistykselliset kuljettajaa avustavat järjestelmät (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) varoittavat kuljettajaa vaarallisista tilanteista liikenteessä ja estävät onnettomuuksia tai vähentävät onnettomuuksien riskiä. Ne myös avustavat kuljettajaa ajamisessa. ADAS-järjestelmät hyödyntävät ajoneuvossa olevia erilaisia antureita, tutkia ja kameroita ympäristön ja auton havainnointiin. Autoissa olevat ADAS-järjestelmät vaihtelevat valmistusvuoden ja varustetason mukaan.

Monille tuttuja avustimia ovat esimerkiksi lukkiutumattomat jarrut, ajonvakautusjärjestelmä ja peruutustutka. Edistyneillä kuljettajaa avustavilla järjestelmillä tarkoitetaan yleensä näitä pidemmälle vietyjä toimintoja.

Varaudu siihen, että joissakin tilanteissa avustavat järjestelmät voivat yllättää sinut esimerkiksi pyrkimällä vaikuttamaan ohjaukseen tai kiihdyttämällä tai jarruttamalla. 

Muista, että kuljettaja on aina vastuussa ajamisesta ja järjestelmät ovat vain avustamassa sinua! 

ADAS - näkymätön apukuski -videosarjassa tutustutaan ADAS-järjestelmiin, jotka ovat yleistyneet viimeisen 5–10 vuoden aikana ja ovat jo laajasti käytössä. 

Mitä ADAS-järjestelmiä autoissa on?

Autoissa olevat ADAS-järjestelmät vaihtelevat valmistusvuoden ja varustetason mukaan. 

Erilaisia kuljettajaa avustavia järjestelmiä on ollut saatavilla autoihin jo pitkään. Aluksi niitä oli saatavilla vain kalliisiin, edustusluokan autoihin, mutta tekniikan yleistyessä ja kustannusten laskiessa ne ovat tulleet saataville myös edullisempiin autoihin. Liikenneturvallisuutta parantavien järjestelmien yleistymistä on edistetty myös säätämällä niitä autojen pakollisiksi varusteiksi.

Tutustu autosi käyttöohjeeseen ja järjestelmiin

Auton käyttöohjeessa kerrotaan, mitkä kuljettajaa avustavat järjestelmät autosta löytyvät. Käyttöohje kattaa kaikki automalliisi tarjolla olevat järjestelmät, mukaan lukien ne, jotka eivät välttämättä ole käytössä autossasi. Käyttöohjeessa annetaan selkeät ohjeet ja varoitukset jokaisesta järjestelmästä. Lisäksi siinä kerrotaan, milloin järjestelmä ei välttämättä toimi oikein. 

Näin selvität käyttöohjeen avulla, mitä järjestelmiä autossa on: 

  1. Tutustu käyttöjärjestelmän valikoihin. Valikon kautta pystyt usein säätämään ADAS-järjestelmien toimintaa.
  2. Käy läpi ajoneuvon hallintalaitteet sekä mittaristo ja tutustu ADAS-järjestelmien kytkimiin ja säätölaitteisiin. 
  3. Perehdy järjestelmien merkkivaloihin sekä merkkiääniin ja järjestelmän antamiin varoituksiin. 

Tutustu myös, missä auton ADAS-järjestelmien anturit ja kamerat sijaitsevat. Jos anturit tai kamerat ovat likaiset, järjestelmät eivät toimi ja auto yleensä ilmoittaa siitä mittaristossa. Huomioi järjestelmien sen hetkinen toimimattomuus ajotavassasi!

Useat kuljettajaa avustavat järjestelmät kytkeytyvät päälle automaattisesti, kun auto käynnistetään, sillä avustimet ovat tarkoitettu turvaamaan ajoa. Pääsääntöisesti kaikki avustimet kannattaa pitää aina päällä. 

Turvallista matkaa!

Päivitetty