Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Aseiden ja patruunoiden pakkaaminen lentokuljetusta varten

Aseet ja patruunat saa kuljettaa lentokoneessa ruumamatkatavarana. Aseen ja patruunoiden kuljettamiselle tarvitaan lisäksi myös lentoyhtiön suostumus, joten ilmoita niistä lentoyhtiölle jo matkaa varatessa, tai viimeistään lähtöselvityksessä. Lentoyhtiöllä voi olla myös omia, tästä ohjeesta poikkeavia määräyksiä tai aseiden ja patruunoiden kuljettaminen voi olla kokonaan kiellettyä. Varmista kuljetusehdot lentoyhtiöltäsi hyvissä ajoin ennen matkaa.

Aseen tulee olla lataamaton ja tämä tulee vahvistaa lentoyhtiölle viimeistään lähtöselvityksessä. Ase tulee pakata kestävään erilliseen kuljetuspakkaukseen, esim. aselaukkuun. Pienikokoinen urheiluase voidaan vaihtoehtoisesti pakata tavalliseen matkalaukkuun muiden matkatavaroiden kanssa, mutta myös sen kuljettamisesta on aina ilmoitettava lentoyhtiölle viimeistään lähtöselvityksessä.

Patruunat tulee pääsääntöisesti pakata eri laukkuun kuin missä ase on. Jos matkustajalla on kuitenkin vain yksi ruumaan menevä matkalaukku, voidaan patruunat poikkeuksellisesti pakata samaan matkalaukkuun kuin asekin. Pelkkien patruunoiden kuljettamisestakin on ilmoitettava lentoyhtiölle viimeistään lähtöselvityksessä.

Matkustaja saa kuljettaa omaan käyttöönsä ja ainoastaan omissa matkavaroissaan enintään 5 kiloa luokkaan 1.4S kuuluvia patruunoita (UN 0012 tai 0014). Uudelleenladattuja luokittelemattomia patruunoita, sekä räjähtäviä tai sytyttäviä luoteja sisältäviä patruunoita ei saa kuljettaa ollenkaan.

Patruunat pitää pakata lujaan pakkaukseen, jotta ne eivät pääse irralleen kuljetuksen aikana. Patruunavyö, jossa ei ole erillisiä yksittäisen patruunan irtoamista estävää suojaa/läppää, tai aseen lipas yksistään eivät ole hyväksyttäviä kuljetuspakkauksia. Patruunoiden alkuperäisiä myyntipakkauksia, useimmiten ohuita pahvirasioita ei voida katsoa lujiksi pakkauksiksi, vaan ne on vahvistettava esim. teippaamalla ne ympäriinsä, mielellään kuitenkin niin, että etiketti näkyy. Patruunoita ei saa pakata irrallisina rasiaan niin, että ne pääsevät liikkumaan rasiassa, vaikka ne olisikin yksittäin kääritty esim. paperiin. Erityiset patruunoiden säilytykseen tarkoitetut, tiukasti kiinni pysyvät patruunarasiat, joissa patruunat pysyvät erillään, ovat tarpeeksi lujia pakkauksia.

Sähköshokkiaseiden (esim.Taserit), jotka sisältävät vaarallista aineita kuten räjähteitä, puristettua kaasua, litiumakkuja (pattereita), kuljettaminen on kokonaan kielletty.

Ase- ja patruunalaukut luovutetaan matkustajalle saapumislentoasemalla henkilökohtaisesti matkatavaralipuketta vastaan.

Päivitetty