Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko
Valkoiset henkilöautot syksyisellä tiellä menevät kohti sateenkaarenpäätä.

100 tekoa Suomelle

Meille noin tuhannelle traficomilaiselle vastuullinen toiminta on konkreettisia tekoja, jotka vaikuttavat koko suomalaiseen yhteiskuntaan sen toimivuuden ja turvallisuuden parantamiseksi. Koemme onnistuneemme silloin, kun sinä et välttämättä edes huomaa mitään ja kaikki vain toimii niin kuin pitääkin. 

Tutustu tekemisiimme Suomen hyväksi.

004 - Autoilijoiden veroeurot yhteiseen pottiin

Henkilöauto, jonka yläpuolelle euron merkki - ikoni.
Tiedetään, ajoneuvovero ei ehkä ole se maailman ihanin ja odotetuin asia, mutta kiitos silti teille kaikille veronsa ajoissa maksaneille! Tilitämme kerätyt verot kokonaisuudessaan valtiolle, jotta yhteiskuntamme toimii jatkossakin.

009 - Tuemme sähköautoilua

sähköautoikoni.
Myönsimme viime vuonna sähköautoilun hankintatukea ilahduttavan monelle yksityisautoilijalle. Joko teidän perheessä kuljetaan modernisti sähköllä?

011- Mukana turvaamassa ruoan matkaa

liikennettä moottoritiellä.
Oletko aamupuuroa keittäessäsi koskaan pohtinut, miten kaurahiutaleet tai maito päätyvät tuottajalta kaupan hyllylle? Matkan taittamiseen tarvitaan suomalaisia kuljetusalan yrittäjiä. Traficomilaiset turvaavat ruoan matkaa myöntämällä tavaran kuljettamiseen tarvittavat liikenneluvat. Voit hakea liikennelupaa täältä.

015 - Huolehdimme, että roaming-hinnat pysyvät kurissa

nainen puhuu kännykkään aurinkolasit päässään.
Reissuun lähtiessä pitää huomioida miljoona asiaa. Onneksi kännykkäpuheluiden ja nettisurffailun hinnoittelu EU:ssa ei ole yksi niistä. Voit soitella ja surffailla huoletta, sillä seuraamme silmä tarkkana roaming-hintoja. Roam like at home!

017 - Yhteisrakentamisen asialla

Piirroskuva kaupungin maanalaisen infran rakentamisesta.
Ensin viemärityöt, sitten sähköjen vetäminen ja vielä valokuidun kaivaminen siihen päälle. Ärsyttäähän se, kun koko ajan myllerretään. Siksi edistämme yhteisrakentamista, jotta kaikki saataisiin kerralla kuntoon. Kurkkaa lisää aiheesta.

018 - Tuemme kestävää liikkumista

nainen kypärä päässä nojaa polkupyörään.
Jalan tai pyörällä, kummin vain. Haluamme kannustaa taittamaan lyhyet matkat ympäristöystävällisellä tavalla. Tänäkin vuonna lähti jakoon iso liuta kävelyn ja pyöräilyn investointiavustuksia.

019 - Tehtävänä Itämeri ja siitä huolehtiminen

Itämeri - karttakuva.
Itämeri itkee. Yhdessä John Nurmisen Säätiön kanssa kehitämme ratkaisuja kemikaalipäästöjen vähentämiseksi, jotta meille suomalaisille rakkaan meren hätä helpottaisi tulevaisuudessa. Lue lisää yhteistyöstämme.

021 - Pidämme suomalaiset liikkeessä

mies kävelyllä talvisessa metsässä.
Tykkäätkö kävellä tai fillaroida? Tai kulkea joukkoliikenteellä? Hyviä uutisia! Myönnämme tukia kestävän liikkumisen edistämiseen, jotta matkanteko ympäristöä säästävällä tavalla olisi entistäkin sukkelampaa. Lukaise, mitä kaikkea on luvassa

026 - Tulevaisuuden ilmailua rakentamassa

konseptikuva sähkökäyttöisestä lentokoneesta.
Sähköä on ilmassa, kun sähköiset lentokoneet tekevät tuloaan ilmailun maailmaan. Sähköisen lentämisen sääntelyä on siksi kehitettävä, jotta sille varmistetaan hyvät puitteet tulevaisuudessa. Täältä lisätietoa kiinnostuneille.

027 - Yhteistä etua ajoterveyden valvonnalla

vanha mies ajaa autoa.
Kuljettajien ajoterveyden valvonta on meidän kaikkien etu – sekä kuljettajan itsensä että jokaisen kanssaliikkujan. Siksi autamme terveydenhuollon ammattilaisia, jotta he pystyvät arvioimaan paremmin teillä liikkujien ajokuntoa. Tutustu ohjeistukseen.

028 - Avointa dataa kaikille

pilvipalveluikoni.
Tarjoamme avoimuuden hengessä dataa useasta eri aihepiiristä. Data on maksutonta ja kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Sukella datan maailmaan.

029 - Opetamme mopolla ajoa (Ulkoinen linkki)

mopoilija ilta-auringossa.
Varmistamme, että jokaisella mopopojalla ja -tytöllä on perustaidot hanskassa. Viime vuonna 87 % heistä läpäisi käsittelykokeen ensimmäisellä yrityskerralla. Tutustu kokeen rakenteeseen.

030 - Selvitämme radiohäiriöiden syyt

Auton avaimet kädessä,henkilöauton edessä.
Selvitämme radiohäiriöitä, joita kansalaiset ja muut toimijat voivat meille ilmoittaa. Häiriö voi ilmetä esimerkiksi toimimattomana auton keskuslukituksena. Katso vinkit, miten toimia.

032 - Hoidamme autokiinnitykset

maansiirtokone työssä.
Tietyissä tapauksissa esimerkiksi ajoneuvo kelpaa lainan vakuudeksi. Tiesitkö, että rekisteröimme ja vahvistamme autokiinnitykset? Kiinnityshakemuksen tekeminen onnistuu sivuillamme.

036 - Junamatkasi turvallisuutta lisäämässä

matkustajajuna tulossa.
Joko olet kuullut Digiradasta? Olemme mukana nykyaikaistamassa rautatieliikennettä ja sen hallintajärjestelmiä, jotta sinun matkantekosi olisi entistäkin turvallisempaa. Lukaise, mitä kaikkea on suunnitteilla.

037 - Työtä esteettömyyden hyväksi

Valvomme ääni- ja tekstityspalveluiden toteutumista tv-ohjelmissa ja suoratoistopalveluissa, jotta jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet seurata mielisisältöjään. Kurkkaa, mitä kaikkea esteettömyystyömme pitää sisällään.

040 - Sähköistä palvelua teillä kulkijoille

9 755 733. Mitä kätkeytyy tuon hurjan luvun taakse? Kyseessähän on siis Digikaistan Liikenteen oma asiointi -palvelun käyntien määrä vuonna 2022. Hienoa, että voimme palvella niin monia suomalaisia teillä kulkijoita! Tervetuloa palveltavaksi:

041 - Vinkkejä verkkotunnuksen valintaan

verkkosivun osoitteen alku https://www
Autamme, jos kaipaat vinkkejä hyvän verkkotunnuksen valintaan. Mitä kaikkea kannattaa ainakin huomioida? Olemme koonneet tänne muutaman perusvinkin, saa käyttää.

043 - Valvomme autojen turvallisuutta

punainen uusi auto kaarteessa.
Pitääksemme huolen siitä, että myynnissä olevat ja maahantuodut autot sekä niiden osat ovat turvallisia, suoritamme markkinavalvontaa. Sinäkin voit ilmoittaa, jos havaitset ajoneuvossa tai sen osassa puutteen. Lue lisää aiheesta.

044 - Kartoitamme suomalaisten liikkumista

erilaista liikennettä kadulla.
Ovatko suomalaiset liikkuvaista kansaa? Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus kartoittaa liikkumistamme ja antaa meille hyödyllistä tietoa, jota käytetään mm. apuvälineenä liikkumismahdollisuuksien ja liikenneturvallisuuden parantamisessa. Miten mm. pandemia vaikutti liikkumiseemme? Katso raportti.

045 - Mahdollistamme satelliittien radioliikenteen

Satelliitti avaruudessa maapallon yllä.
Avaruudessakin pitää olla lupa-asiat kunnossa. Myönnämme satelliiteille ja maa-asemille radioluvat, jotka mahdollistavat satelliittien ohjaamisen ja tiedonkeruun häiriöttömästi. Tutustu satelliittipalveluihimme.

046 - Rekisteröimme veneet (Ulkoinen linkki)

Veneitä laiturissa venesatamassa.
Venekausi lähestyy. Veneen rekisteröinti onnistuu helposti Digikaistamme kautta. Nimen valinta voikin sitten olla vaikeampi juttu. Yleisin veneen nimi Suomessa on Helmi. Kävisikö vaikka se?

047 - Työllistämme Suomea

nainen ja mies keskustelevat iloisina toimistossa.
Työllistämme nytkin noin 1 000 liikenne-, viestintä- ja kyberturva-alan rautaista ammattilaista, joiden sydän sykkii suomalaiselle yhteiskunnalle. Ja uusia tekijöitä etsitään koko ajan.

053 - Tuemme innovaatioita

mies tutkii laitetta.
Te kaikki propellihatut, jotka tähyilette tulevaisuuteen: mikäli tarvitsette radiolupaa radioteknologiaan perustavan järjestelmän testi-, tutkimus- ja koekäyttöön, hakekaa sitä meiltä.

054 - Kehitämme liikennejärjestelmäanalyysiä (Ulkoinen linkki)

eri suuntiin lähtevät nuolet -ikoni.
Liikennejärjestelmä on ympäristö, jossa me kaikki toimimme ja liikumme päivittäin. Analysoimme jatkuvasti kokonaiskuvaa sen nykytilasta, jotta voimme yhdessä tehdä järkeviä ratkaisuja sujuvan, turvallisen ja ympäristöystävällisen liikkumisen ja kuljettamisen kehittämiseksi.

057 - Tuemme parempia yhteyksiä

mies asentaa kaapeleita sisällä.
Suomi on pitkien etäisyyksien maa, eikä valokuituverkko ulotu vielä riittävän laajalle. Laajakaistatukiohjelmalla tuemme nopeiden yhteyksien rakentamista myös kasvukeskusten ulkopuolelle. Tukiohjelma edistää osallisuutta ympäri Suomen. Lue lisää.

059 - Tasavertaiset oikeudet matkustamiseen

Nainen aulatiloissa pyörätuolissa kirja kädessä.
Voit käydä matkaan vaivatta – erityistarpeista, rajoittuneesta liikuntakyvystä tai vammoista huolimatta. Valvomme oikeuttasi saada maksutta apua lento-, juna-, laiva- ja linja-autoliikenteessä. Tutustu avustamispalveluun ja oikeuksiisi.

061 - Uudistamme merikartat

Purjevene vesillä.
Hiiohoi, kipparit, kaput ja merikarhut! N2000-korkeusjärjestelmä tuo Itämerellä liikkujille entistä tarkemmat merikartat yhtenäisillä syvyystiedoilla. Tutustu uuden järjestelmän käyttöönoton vaiheisiin ja aikatauluun.

063 - Luomme pohjaa 5G-kokeiluille

5G-tunnus käsien välissä.
Onko sinulla 5G-kehitysidea, joka kaipaa sparrausta? 5G Momentum on ekosysteemi, jonka tehtävä on vauhdittaa pohjaa uusille 5G-kokeiluille. Tule mukaan.

064 - Liikenneturvallisuutta lisäämässä

nainen katsoo konepellin alle sisällä.
Olemme nimenneet 14 tutkimuslaitosta, jotka tekevät tälläkin hetkellä hiljaista, mutta äärimmäisen tärkeää työtä sinunkin liikenneturvallisuutesi puolesta. Kurkkaa, mistä on kyse.

065 - Vinkkimme langattomien laitteiden ostoon

Kauko-ohjattava auto hietikolla.
Olemme helpottaneet langattomien laitteiden käyttöä vapauttamalla radiolähettimiä luvanvaraisuudesta. Suurinta osaa radiolaitteista voi käyttää ilman Traficomin myöntämää radiolupaa. Huomioi kuitenkin ennen laitteen hankkimista, että laite soveltuu Suomessa käytettäväksi. Katso vinkit liittyen laitteiden ostamiseen ja käyttöön.

066 - Teemme tyyppihyväksyntää

Mies pyörittää moottoripyörän rengasta.
Rengaskaupoilla sinun tulee voida luottaa siihen, että ostamasi kesä- tai talvikumit vastaavat laatustandardeja. Siksi valvomme niidenkin vaatimustenmukaisuutta tyyppihyväksynnällä.

069 - 6G-työtä edistämässä (Ulkoinen linkki)

6G-mokkula kiinni koneessa
6G häämöttää jo kulman takana. Haluamme vaikuttaa 6G-työhön kulkemalla maailman parhaimpiin lukeutuvien 6G-tutkijoiden rinnalla – täältä Suomesta hekin. Kurkista, miltä tulevaisuus näyttää.

070 - Tiet kuntoon yhdessä

Tietä asfaltoidaan
Kehitämme liikenneinfraa ja -turvallisuutta yhdessä. Hyväksymme ELY-keskusten ja Väyläviraston laatimat maanteiden parantamishankkeiden tie- ja yleissuunnitelmat. Viime vuonna hyväksyimme yhteensä 64 suunnitelmaa, eli yli yhden viikossa!

071 - Yhteisrakentaminen hyödyttää kaikkia

Kaksi miestä kaivaa kaapelia maahan
Oli kyseessä sitten kaapelointi, kunnallistekniikka tai korjaus, kaivuutöitä tuppaa. Yhteisrakentamisessa maaurakointia vaativat työt tehdään samalla kaivannolla, joka tuo tehokkuutta ja vähentää häiriöitä tienkäyttäjille. Tutustu palveluihimme.

072 - Turvaamme tielläliikkujat

Tiesuunnitelma tabletilla
Tiehankkeissa turvallisuus on kaiken a ja o – heti suunnittelupöydältä aina rakentamiseen asti. Järjestämme tieturvallisuusarvioijan pätevyyden antavaa koulutusta säännöllisesti, lue kelpoisuusvaatimuksista ja koulutuksesta lisää.

073 - Vastuullisuutemme on tekoja

Äiti, tyttö ja poika bussipysäkillä
Vastuullisuutemme näkyy teoissamme. Ne takaavat sinulle toimivat ja kestävät verkkoyhteydet sekä liikuttavat myös ihmisiä, dataa ja tavaraa sujuvasti ja turvallisesti. Tutustu vastuullisuusraporttiimme.

074 - Huipputason turvallisuuskoulutusta

Kuljettaja ja toimihenkilö tutkivat papereita valkoiset kuorma-autot taustalla
Jos yritys kuljettaa vaarallisia kemikaaleja, on sillä oltava myös vaarallisten aineiden turvallisuusneuvonantaja. Me järjestämme koulutusta ja huolehdimme kokeella, että heillä on tarvittavat tiedot hallussa.

075 - Tukea tiedotusvälineille

Kaksi mikrofonia ihmisen edessä
Kotimaisella uutistoiminnalla ja tiedonvälityksellä on äärimmäisen tärkeä rooli luotettavan informaation lähteenä. Tuemme sitä tänä vuonna 7 miljoonalla eurolla.

077 - Tuemme turvallisuutta ja esteettömyyttä

Nainen laitaa lapselle pyöräilykypärää kävelytiellä
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet kirittävät meitä edistämään turvallisuutta ja esteettömyyttä sekä ilmastotekoja, myös tukemaan kestävän infrastruktuurin rakentamista. Tutustu vastuullisuusraporttiimme.

082 - Valvomme varautumista rautateillä

Juna pääteraiteella Helsingin rautatieasemalla.
Joskus eteen tulee pari muuttujaa. Me valvomme raideliikenteen yritysten valmiussuunnitelmia ja häiriötilanteiden ennakointia, jotta tavarat ja ihmiset voivat liikkua turvallisesti ja sujuvasti poikkeustilanteista huolimatta.

084 - Hui hai – bongasitko kuljetusrobotin?

Valko-musta jakelurobotti jalkakäytävällä.
Oletko ihmetellyt kuljetusrobottia kadulla tai ilman kuljettajaa menevää autoa? Automaattiohjatut kulkupelit ovat jo keskuudessamme, ja mahdollistamme niihin liittyvät kokeilut ja innovaatiot. Lue lisää.

086 - Liikkeestä saat uutta energiaa

Mies pyöräilee kypärä päässä kävelytiellä
Liikkujan viikko kutsuu mukaan! Hyödynnä kimppakyytiä töihin tai valitse uusi reitti harrastuksiin – vaikkapa kävellen. Mikä on sinun valintasi? Innostu!

088 - Kehitämme rataverkkoa kansainvälisesti

Mies ja poika vilkuttavat junan ikkunasta ulos
Läheisyyttä, ideoita ja intoa – siitä on eurooppalaisen rautatiejärjestelmän kehittäminen tehty. Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää, jossa parhaat käytännöt tulevat käyttäjien hyväksi. Tutustu kehittämisen saloihin:

090 - Tietoturvaongelmia?

Mies katsoo hämillään kännykkäänsä.
Haksahditpa huijaukseen tai havahduit ennen klikkausta, ilmoita epäilyttävyyksistä. Traficomin Digikaistalla ilmoitus on vaivatonta - myös anonyymisti. Ilmoita Digikaistan kautta.

091 - Voiko ajoneuvon vaatimuksista poiketa?

Ajoneuvon moottori.
Poikkeus on poikkeus. Voimme tietyissä tapauksissa antaa luvan poiketa ajoneuvon teknisistä vaatimuksissa. Poikkeus ei kuitenkaan saa vaarantaa liikennettä tai vääristää kilpailua.

092 - Tiedätkö, mikä Galileo on? (Ulkoinen linkki)

MIes tutkii käsipaikantimen näyttöä.
Tiesitkö, että Galileo on Euroopan unionin oma satelliitteihin perustuva huipputarkka sijainti- ja aikatietojärjestelmä? Traficom toimii monin tavoin eurooppalaisen satelliittinavigoinnin asioissa. Jos haluat tietää lisää, katso.

093 - Onko autossasi apukuski?

Auton kuljettaja kuvattuna osin ratin takaa.
Tiesitkö, että uusissa autoissa on näkymätön apukuski? ADAS opastaa tarvittaessa katveissa ja kaistoissa, valojen käytössä, nopeudessa ja hätäjarrutuksessa. Lue lisää autosi ohjekirjasta ja katso videot apurista.

094 - Pätevät lentäjät – turvallisuutesi takia

Lentäjä tekee lähtötarkastusta ohjaamossa
Tarkastuslentäjät huolehtivat käytännön lentotaitojen testauksesta. Heidät koulutetaan ja valtuutetaan tehtävään. Näin vain pätevät lentäjät lennättävät sinuakin. Lue lisää tarkastuslentäjistä.

095 - Turvalliset pyörät raiteilla

Kaksi henkilöä tutkii junavaunua.
Nastat, kitkat, rautapyörät? Rautateillä pyörien profiili vaikuttaa kaluston kulkuominaisuuksiin, ja oikeanlaiset pyörät vähentävät raiteilta suistumisen riskiä. Valvomme raideliikenteen turvallisuutta. Lue lisää.

097 - Liikenne kehittyy sinua varten (Ulkoinen linkki)

Ilmakuva kesäisestä Mäkelänkadusta Helsingissä.
Miten maailman muutokset näkyvät liikenteen kehittämisessä? Tähtäimessä on kestävämpi, tehokkaampi ja saavutettavampi liikennejärjestelmä käyttäjilleen, mikä on pitkäjänteisen kehityksen tulosta. Katso keskustelu.

099 - Tutustu rajapintoihin (Ulkoinen linkki)

Henkilö ostaa kännykällä matkalippua.
Uusia liikkumispalveluita syntyy, kun liikkumiseen liittyvää dataa on saatavilla avoimien rajapintojen kautta. Mahdollistammekin markkinoiden avautumista ja edistämme alan toimijoiden välistä yhteistyötä. Kurkkaa.
100 konkreettista tekoa Suomelle.