Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun
Mies ja tyttö pyörillä niityllä.

Pienin äänin tärkeitä tekoja 

Meille noin tuhannelle traficomilaiselle vastuullinen toiminta on konkreettisia tekoja, jotka vaikuttavat koko suomalaiseen yhteiskuntaan sen toimivuuden ja turvallisuuden parantamiseksi. Koemme onnistuneemme silloin, kun sinä et välttämättä edes huomaa mitään ja kaikki vain toimii niin kuin pitääkin. 

100 tekoa Suomelle 

kertoo näistä teoista ja syntyvästä yhteisestä hyvästä meille kaikille. Julkaisemme kaikki 100 tekoa Suomelle vuoden 2023 aikana. #100tekoaSuomelle

Myönsimme 105 miljoonaa euroa joukkoliikenteelle

Linja-autoikoni.
Korona ja kallis polttoaine. Joukkoliikenne on kokenut kovia. Sen tarvitsijoita on kuitenkin paljon. Juuri siksi myönsimme 105 miljoonaa euroa viime vuonna joukkoliikenteelle mm. toipumisen tukemiseksi.

Autoilijoiden veroeurot yhteiseen pottiin

Henkilöauto, jonka yläpuolelle euron merkki - ikoni.
Tiedetään, ajoneuvovero ei ehkä ole se maailman ihanin ja odotetuin asia, mutta kiitos silti teille kaikille veronsa ajoissa maksaneille! Tilitämme kerätyt verot kokonaisuudessaan valtiolle, jotta yhteiskuntamme toimii jatkossakin.

60 % suomalaisista kotitalouksista giganopean netin piiriin (Ulkoinen linkki)

Kartta Suomen kiiteän laajakaistan saatavuudesta.
Miten teillä päin pelittää nettiyhteydet? Töitä riittää vielä nopeiden yhteyksien takaamiseksi joka niemeen ja notkelmaan. Nyt ollaan kuitenkin jo siinä vaiheessa, että 60 prosenttia suomalaisista kotitalouksista kuuluu giganopean netin piiriin. Katso kartalta kiinteän laajakaistan saatavuus omalla alueellasi.

Tuemme sähköautoilua

sähköautoikoni.
Myönsimme viime vuonna sähköautoilun hankintatukea ilahduttavan monelle yksityisautoilijalle. Joko teidän perheessä kuljetaan modernisti sähköllä?

Opastamme tietoturvassa (Ulkoinen linkki)

ihminen tietokoneella -ikoni.
Tiesitkö, että niinkin arkinen laite kuin äly-TV saattaa päätyä hakkerin hyppysiin? Sivuillamme opastamme, miten huolehdit älylaitteiden tietoturvasta! Tutustu aiheeseen.

Mukana turvaamassa ruoan matkaa

liikennettä moottoritiellä.
Oletko aamupuuroa keittäessäsi koskaan pohtinut, miten kaurahiutaleet tai maito päätyvät tuottajalta kaupan hyllylle? Matkan taittamiseen tarvitaan suomalaisia kuljetusalan yrittäjiä. Traficomilaiset turvaavat ruoan matkaa myöntämällä tavaran kuljettamiseen tarvittavat liikenneluvat. Voit hakea liikennelupaa täältä.

Yhdistämme radioasemat ja niiden kuuntelijat (Ulkoinen linkki)

radioikoni.
Me suomalaiset olemme tunnetusti kuuliaista radiokansaa. Taajuussuunnittelulla varmistamme, että radiotaajuudet palvelevat musiikin ja muiden radiosisältöjen ystäviä jatkossakin yhtä soljuvasti kuin tähänkin asti. Etsi oman kotikuntasi tai lomapaikkasi radioasemat.

Huolehdimme, että roaming-hinnat pysyvät kurissa

nainen puhuu kännykkään aurinkolasit päässään.
Reissuun lähtiessä pitää huomioida miljoona asiaa. Onneksi kännykkäpuheluiden ja nettisurffailun hinnoittelu EU:ssa ei ole yksi niistä. Voit soitella ja surffailla huoletta, sillä seuraamme silmä tarkkana roaming-hintoja. Roam like at home!

Yhteisrakentamisen asialla

Piirroskuva kaupungin maanalaisen infran rakentamisesta.
Ensin viemärityöt, sitten sähköjen vetäminen ja vielä valokuidun kaivaminen siihen päälle. Ärsyttäähän se, kun koko ajan myllerretään. Siksi edistämme yhteisrakentamista, jotta kaikki saataisiin kerralla kuntoon. Kurkkaa lisää aiheesta.

Tuemme kestävää liikkumista

nainen kypärä päässä nojaa polkupyörään.
Jalan tai pyörällä, kummin vain. Haluamme kannustaa taittamaan lyhyet matkat ympäristöystävällisellä tavalla. Tänäkin vuonna lähti jakoon iso liuta kävelyn ja pyöräilyn investointiavustuksia.

Tehtävänä Itämeri ja siitä huolehtiminen

Itämeri - karttakuva.
Itämeri itkee. Yhdessä John Nurmisen Säätiön kanssa kehitämme ratkaisuja kemikaalipäästöjen vähentämiseksi, jotta meille suomalaisille rakkaan meren hätä helpottaisi tulevaisuudessa. Lue lisää yhteistyöstämme.

Pidämme suomalaiset liikkeessä

mies kävelyllä talvisessa metsässä.
Tykkäätkö kävellä tai fillaroida? Tai kulkea joukkoliikenteellä? Hyviä uutisia! Myönnämme tukia kestävän liikkumisen edistämiseen, jotta matkanteko ympäristöä säästävällä tavalla olisi entistäkin sukkelampaa. Lukaise, mitä kaikkea on luvassa

Liikenteen tulevaisuutta tukemassa

Sähköpakettiauto lataukessa.
Jos olet pohtinut sähköllä tai kaasulla kulkevan pakun hankintaa, niin todettakoon vaan, että se kannattaa. Voit hakea mm. hankintatukea. Lukaise lisää.

Turvallisen dronettamisen puolesta (Ulkoinen linkki)

mies lennättää dronea ilta-auringossa.
Oletko innokas dronettaja? Turvallisuudesta välittävänä tosidronettajana pidäthän kuitenkin huolen myös siitä, että olet rekisteröitynyt ja suorittanut kauko-ohjaajien teoriakokeen. Täällä lisää.

Valvomme kansalaisoikeuksien toteutumista

vanhempi pariskunta katsoo tietokoneen näyttöä.
Digisyrjäytymistä vastaan! Aivan kuten äänestäminen, myös kohtuuhintainen ja sujuva netti kuuluu kansalaisoikeuksiin. Täältä löydät lisää luettavaa aiheesta.

Tulevaisuuden ilmailua rakentamassa

konseptikuva sähkökäyttöisestä lentokoneesta.
Sähköä on ilmassa, kun sähköiset lentokoneet tekevät tuloaan ilmailun maailmaan. Sähköisen lentämisen sääntelyä on siksi kehitettävä, jotta sille varmistetaan hyvät puitteet tulevaisuudessa. Täältä lisätietoa kiinnostuneille.

Yhteistä etua ajoterveyden valvonnalla

vanha mies ajaa autoa.
Kuljettajien ajoterveyden valvonta on meidän kaikkien etu – sekä kuljettajan itsensä että jokaisen kanssaliikkujan. Siksi autamme terveydenhuollon ammattilaisia, jotta he pystyvät arvioimaan paremmin teillä liikkujien ajokuntoa. Tutustu ohjeistukseen.

Avointa dataa kaikille

pilvipalveluikoni.
Tarjoamme avoimuuden hengessä dataa useasta eri aihepiiristä. Data on maksutonta ja kaikkien vapaasti hyödynnettävissä. Sukella datan maailmaan.

Opetamme mopolla ajoa (Ulkoinen linkki)

mopoilija ilta-auringossa.
Varmistamme, että jokaisella mopopojalla ja -tytöllä on perustaidot hanskassa. Viime vuonna 87 % heistä läpäisi käsittelykokeen ensimmäisellä yrityskerralla. Tutustu kokeen rakenteeseen.

Selvitämme radiohäiriöiden syyt

Auton avaimet kädessä,henkilöauton edessä.
Selvitämme radiohäiriöitä, joita kansalaiset ja muut toimijat voivat meille ilmoittaa. Häiriö voi ilmetä esimerkiksi toimimattomana auton keskuslukituksena. Katso vinkit, miten toimia.

Vaikutamme globaalisti (Ulkoinen linkki)

Pohjois-Eurooppa avaruudesta kuvattuna.
Globaali yhteistyö on geeneissämme. Jotta voisimme vaikuttaa rajat ylittävään sääntelyyn, edustamme Suomea monipuolisesti kansainvälisillä areenoilla. Lue lisää.

Hoidamme autokiinnitykset

maansiirtokone työssä.
Tietyissä tapauksissa esimerkiksi ajoneuvo kelpaa lainan vakuudeksi. Tiesitkö, että rekisteröimme ja vahvistamme autokiinnitykset? Kiinnityshakemuksen tekeminen onnistuu sivuillamme.

Valmistamme kyberuhkiin (Ulkoinen linkki)

mies ja nainen katsovat tietokonetta.
Mikä on organisaatiosi kestokyky kyberuhkan iskiessä? Tuemme kyberharjoittelua, jotta henkilöstöllä ja johdolla on hyvät valmiudet reagoida tietoturvauhkiin. Lue lisää.

Junamatkasi turvallisuutta lisäämässä

matkustajajuna tulossa.
Joko olet kuullut Digiradasta? Olemme mukana nykyaikaistamassa rautatieliikennettä ja sen hallintajärjestelmiä, jotta sinun matkantekosi olisi entistäkin turvallisempaa. Lukaise, mitä kaikkea on suunnitteilla.

Työtä esteettömyyden hyväksi

Valvomme ääni- ja tekstityspalveluiden toteutumista tv-ohjelmissa ja suoratoistopalveluissa, jotta jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet seurata mielisisältöjään. Kurkkaa, mitä kaikkea esteettömyystyömme pitää sisällään.

Pidämme kirjaa autojen yleisimmistä vioista

Mitkä olivat henkilöautojen yleisimmät katsastuksesssa havaitut viat vuonna 2022? Julkaisemme vuosittain mallikohtaiset katsastustilastot 3–15-vuotiaista autoista. Kurkkaa, miten sinun autosi pärjäsi.

Sähköistä palvelua teillä kulkijoille

9 755 733. Mitä kätkeytyy tuon hurjan luvun taakse? Kyseessähän on siis Digikaistan Liikenteen oma asiointi -palvelun käyntien määrä vuonna 2022. Hienoa, että voimme palvella niin monia suomalaisia teillä kulkijoita! Tervetuloa palveltavaksi:

Vinkkejä verkkotunnuksen valintaan

verkkosivun osoitteen alku https://www
Autamme, jos kaipaat vinkkejä hyvän verkkotunnuksen valintaan. Mitä kaikkea kannattaa ainakin huomioida? Olemme koonneet tänne muutaman perusvinkin, saa käyttää.

Valvomme autojen turvallisuutta

punainen uusi auto kaarteessa.
Pitääksemme huolen siitä, että myynnissä olevat ja maahantuodut autot sekä niiden osat ovat turvallisia, suoritamme markkinavalvontaa. Sinäkin voit ilmoittaa, jos havaitset ajoneuvossa tai sen osassa puutteen. Lue lisää aiheesta.

Kartoitamme suomalaisten liikkumista

erilaista liikennettä kadulla.
Ovatko suomalaiset liikkuvaista kansaa? Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus kartoittaa liikkumistamme ja antaa meille hyödyllistä tietoa, jota käytetään mm. apuvälineenä liikkumismahdollisuuksien ja liikenneturvallisuuden parantamisessa. Miten mm. pandemia vaikutti liikkumiseemme? Katso raportti.

Mahdollistamme satelliittien radioliikenteen

Satelliitti avaruudessa maapallon yllä.
Avaruudessakin pitää olla lupa-asiat kunnossa. Myönnämme satelliiteille ja maa-asemille radioluvat, jotka mahdollistavat satelliittien ohjaamisen ja tiedonkeruun häiriöttömästi. Tutustu satelliittipalveluihimme.

Rekisteröimme veneet (Ulkoinen linkki)

Veneitä laiturissa venesatamassa.
Venekausi lähestyy. Veneen rekisteröinti onnistuu helposti Digikaistamme kautta. Nimen valinta voikin sitten olla vaikeampi juttu. Yleisin veneen nimi Suomessa on Helmi. Kävisikö vaikka se?

Työllistämme Suomea

nainen ja mies keskustelevat iloisina toimistossa.
Työllistämme nytkin noin 1 000 liikenne-, viestintä- ja kyberturva-alan rautaista ammattilaista, joiden sydän sykkii suomalaiselle yhteiskunnalle. Ja uusia tekijöitä etsitään koko ajan.

Teemme turvallisuusosaamisen näkyväksi (Ulkoinen linkki)

Koira haistelee postilähetyksiä.
Tarkka kuono on korvaamaton apu turvallisuusuhkien torjunnassa, kuten lentorahdin turvallisuuden tarkastamisessa. Kun räjähdekoira ja ohjaaja ovat osoittaneet riittävät tiedot ja taidot, annamme heille luvan päästä tositoimiin.

Avoimuutta ajoneuvoverotukseen

mies katsoo avoimesta auton etuovesta.
Jotta ajoneuvoveron määrä ei tulisi kenellekään ihan puun takaa, meillä on sen laskemista varten aivan oma laskurinsa. Käypäs katsomassa.

Tuemme innovaatioita

mies tutkii laitetta.
Te kaikki propellihatut, jotka tähyilette tulevaisuuteen: mikäli tarvitsette radiolupaa radioteknologiaan perustavan järjestelmän testi-, tutkimus- ja koekäyttöön, hakekaa sitä meiltä.

Kehitämme liikennejärjestelmäanalyysiä (Ulkoinen linkki)

eri suuntiin lähtevät nuolet -ikoni.
Liikennejärjestelmä on ympäristö, jossa me kaikki toimimme ja liikumme päivittäin. Analysoimme jatkuvasti kokonaiskuvaa sen nykytilasta, jotta voimme yhdessä tehdä järkeviä ratkaisuja sujuvan, turvallisen ja ympäristöystävällisen liikkumisen ja kuljettamisen kehittämiseksi.

Paljastamme haittaohjelmat (Ulkoinen linkki)

uhkaava viirus -ikoni.
Haittaohjelmat vaanivat netin käyttäjiä. Autoreporter-järjestelmämme tutkii haittaohjelmaliikennettä ja välittää kerätyn datan teleyrityksille kutsumattomien vieraiden paljastamiseksi.

Ylläpidämme takaisinkutsujen tietokantaa

mies tutkii auton moottoria.
Joka ainoan teiden ritarin turvallisuus liikenteessä merkitsee meille paljon. Siksi ylläpidämme tietokantaa, josta löydät kattavasti kaikki takaisinkutsukampanjat. Siirry tietokantaan.

Tuemme parempia yhteyksiä

mies asentaa kaapeleita sisällä.
Suomi on pitkien etäisyyksien maa, eikä valokuituverkko ulotu vielä riittävän laajalle. Laajakaistatukiohjelmalla tuemme nopeiden yhteyksien rakentamista myös kasvukeskusten ulkopuolelle. Tukiohjelma edistää osallisuutta ympäri Suomen. Lue lisää.

Tasavertaiset oikeudet matkustamiseen

Nainen aulatiloissa pyörätuolissa kirja kädessä.
Voit käydä matkaan vaivatta – erityistarpeista, rajoittuneesta liikuntakyvystä tai vammoista huolimatta. Valvomme oikeuttasi saada maksutta apua lento-, juna-, laiva- ja linja-autoliikenteessä. Tutustu avustamispalveluun ja oikeuksiisi.

Sähköisen liikenteen tulevaisuutta luomassa (Ulkoinen linkki)

Moottoripyörä ympyröitynä sähköpiuhalla -ikoni.
Meille on tärkeää edistää sähköajoneuvojen yleistymistä maailmanlaajuisesti. Toivotamme sähköistä tulevaisuutta kaikille alan pioneereille – erityisesti heistä yhdelle, jonka sähkömoottoripyörälle meillä oli ilo ja kunnia myöntää tyyppihyväksyntä.

Uudistamme merikartat

Purjevene vesillä.
Hiiohoi, kipparit, kaput ja merikarhut! N2000-korkeusjärjestelmä tuo Itämerellä liikkujille entistä tarkemmat merikartat yhtenäisillä syvyystiedoilla. Tutustu uuden järjestelmän käyttöönoton vaiheisiin ja aikatauluun.

Luomme pohjaa 5G-kokeiluille

5G-tunnus käsien välissä.
Onko sinulla 5G-kehitysidea, joka kaipaa sparrausta? 5G Momentum on ekosysteemi, jonka tehtävä on vauhdittaa pohjaa uusille 5G-kokeiluille. Tule mukaan.

Liikenneturvallisuutta lisäämässä

nainen katsoo konepellin alle sisällä.
Olemme nimenneet 14 tutkimuslaitosta, jotka tekevät tälläkin hetkellä hiljaista, mutta äärimmäisen tärkeää työtä sinunkin liikenneturvallisuutesi puolesta. Kurkkaa, mistä on kyse.

Vinkkimme langattomien laitteiden ostoon

Kauko-ohjattava auto hietikolla.
Olemme helpottaneet langattomien laitteiden käyttöä vapauttamalla radiolähettimiä luvanvaraisuudesta. Suurinta osaa radiolaitteista voi käyttää ilman Traficomin myöntämää radiolupaa. Huomioi kuitenkin ennen laitteen hankkimista, että laite soveltuu Suomessa käytettäväksi. Katso vinkit liittyen laitteiden ostamiseen ja käyttöön.

Teemme tyyppihyväksyntää

Mies pyörittää moottoripyörän rengasta.
Rengaskaupoilla sinun tulee voida luottaa siihen, että ostamasi kesä- tai talvikumit vastaavat laatustandardeja. Siksi valvomme niidenkin vaatimustenmukaisuutta tyyppihyväksynnällä.

6G-työtä edistämässä (Ulkoinen linkki)

6G-mokkula kiinni koneessa
6G häämöttää jo kulman takana. Haluamme vaikuttaa 6G-työhön kulkemalla maailman parhaimpiin lukeutuvien 6G-tutkijoiden rinnalla – täältä Suomesta hekin. Kurkista, miltä tulevaisuus näyttää.

Tiet kuntoo yhdessä

Tietä asfaltoidaan
Kehitämme liikenneinfraa ja -turvallisuutta yhdessä. Hyväksymme ELY-keskusten ja Väyläviraston laatimat maanteiden parantamishankkeiden tie- ja yleissuunnitelmat. Viime vuonna hyväksyimme yhteensä 64 suunnitelmaa, eli yli yhden viikossa!

Yhteisrakentaminen hyödyttää kaikkia

Kaksi miestä kaivaa kaapelia maahan
Oli kyseessä sitten kaapelointi, kunnallistekniikka tai korjaus, kaivuutöitä tuppaa. Yhteisrakentamisessa maaurakointia vaativat työt tehdään samalla kaivannolla, joka tuo tehokkuutta ja vähentää häiriöitä tienkäyttäjille. Tutustu palveluihimme.

Turvaamme tielläliikkujat

Tiesuunnitelma tabletilla
Tiehankkeissa turvallisuus on kaiken a ja o – heti suunnittelupöydältä aina rakentamiseen asti. Järjestämme tieturvallisuusarvioijan pätevyyden antavaa koulutusta säännöllisesti, lue kelpoisuusvaatimuksista ja koulutuksesta lisää.

Vastuullisuutemme on tekoja

Äiti, tyttö ja poika bussipysäkillä
Vastuullisuutemme näkyy teoissamme. Ne takaavat sinulle toimivat ja kestävät verkkoyhteydet sekä liikuttavat myös ihmisiä, dataa ja tavaraa sujuvasti ja turvallisesti. Tutustu vastuullisuusraporttiimme.

Huipputason turvallisuuskoulutusta

Kuljettaja ja toimihenkilö tutkivat papereita valkoiset kuorma-autot taustalla
Jos yritys kuljettaa vaarallisia kemikaaleja, on sillä oltava myös vaarallisten aineiden turvallisuusneuvonantaja. Me järjestämme koulutusta ja huolehdimme kokeella, että heillä on tarvittavat tiedot hallussa.

Tukea tiedotusvälineille

Kaksi mikrofonia ihmisen edessä
Kotimaisella uutistoiminnalla ja tiedonvälityksellä on äärimmäisen tärkeä rooli luotettavan informaation lähteenä. Tuemme sitä tänä vuonna 7 miljoonalla eurolla.

Parannamme toimintaesteisten arkea (Ulkoinen linkki)

Henkilö menee pyörätuolilla bussiin
Toimintaesteisten henkilöiden liikkuminen on meille kunnia-asia. Siksi valvomme heidän oikeuksia kaikissa liikennemuodoissa ja parannamme heidän mahdollisuutta liikkua arjessaan. Katso tarkemmin videolta (YouTube).

Tuemme turvallisuutta ja esteettömyyttä

Nainen laitaa lapselle pyöräilykypärää kävelytiellä
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet kirittävät meitä edistämään turvallisuutta ja esteettömyyttä sekä ilmastotekoja, myös tukemaan kestävän infrastruktuurin rakentamista. Tutustu vastuullisuusraporttiimme.

Vähennämme kemikaalipäästöjä (Ulkoinen linkki)

rahtilaiva seilaa saaristossa.
Kemikaalipäästöjen vähentäminen on yhteinen juttu. Yhteistyössä viranomaisten, yritysten ja kolmannen sektorin kanssa saavutamme konkreettisia tuloksia ja ratkaisuja – kuten kemikaalialushanke. Katso video (YouTube).

Valvomme varautumista rautateillä

Juna pääteraiteella Helsingin rautatieasemalla.
Joskus eteen tulee pari muuttujaa. Me valvomme raideliikenteen yritysten valmiussuunnitelmia ja häiriötilanteiden ennakointia, jotta tavarat ja ihmiset voivat liikkua turvallisesti ja sujuvasti poikkeustilanteista huolimatta.

Hui hai – bongasitko kuljetusrobotin?

Valko-musta jakelurobotti jalkakäytävällä.
Oletko ihmetellyt kuljetusrobottia kadulla tai ilman kuljettajaa menevää autoa? Automaattiohjatut kulkupelit ovat jo keskuudessamme, ja mahdollistamme niihin liittyvät kokeilut ja innovaatiot. Lue lisää.

Teko 085

Teko 085

Teko 086

Teko 086

Teko 087

Teko 087

Teko 088

Teko 088