Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Muut kuin fi-verkkotunnukset

Verkkotunnuksia (eli domaineja tai domainnimiä) käytetään internetin tärkeimmissä palveluissa, kuten verkkosivu- ja sähköpostiosoitteissa. Traficom hallinnoi .fi-päätettä.

Internetin nimipalvelinjärjestelmä perustuu hierarkkiseen rakenteeseen. Ylimmän tason päätteet eli top level domainit (TLD) on jaettu seuraavasti:

  • kansalliset päätteet eli country code top level domainit (ccTLD)
  • yleiset päätteet eli generic top level domainit (gTLD).

Kansallisia päätteitä ovat esimerkiksi Suomen .fi, Ruotsin .se, ja Viron .ee. Yleisiin päätteisiin lukeutuvat esimerkiksi perinteiset .com, .net ja .org sekä useat sadat uudet ylimmän tason gTLD:t, kuten esimerkiksi .xyz, .berlin, .website, .cafe ja .ski.

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ja IANA (Internet Assigned Numbers Authority) koordinoivat ja myöntävät kaikki ylimmän tason päätteet, ccTLD:t ja gTLD:t, toimijoilleen.

Ylimmän tason verkkotunnukset eli top level domainit (TLD)

Verkkotunnuspäätteitä hallinnoivat tahot

Jokaista ylimmän tason päätettä hallinnoi oma tahonsa. Hyvin yleistä on, että ylimmän tason hallinnointi on annettu yksityis- tai julkisoikeudelliselle säätiölle tai jollekin muulle puolueettomalle yhteisömuodolle. Jokainen yhteisö ylläpitää verkkotunnuspäätteitä omien lakiensa ja sopimustensa mukaisesti.

Suomen .fi-päätettä hallinnoidaan Traficomissa, joka ylläpitää fi-verkkotunnusrekisteriä ja huolehtii siitä, että fi-päätteisiin verkkotunnuksiin liitetyt verkkosivut ja sähköpostiosoitteet toimivat yötä päivää, ympäri maailman.

Lue lisää fi-maatunnuksesta

Päivitetty