Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Ohjeita matkaviestinverkon kuuluvuuden parantamiseksi

Matkaviestinverkon kuuluvuus voi olla pienestä kiinni, joten yhteyden laatua voi yrittää parantaa edullisilla pöytäantenniratkaisuilla. Mikäli pöytäantennista ei ole riittävää apua, kannattaa harkita ulkoantennin hankintaa.

Pöytäantennin ja etenkin ulkoantennin avulla huonosti toimivan laajakaistaliittymän siirtonopeus voidaan usein moninkertaistaa tai palvelu saadaan toimimaan esimerkiksi sisätiloissa, joissa ei ole lainkaan GSM- tai mobiililaajakaistan kuuluvuutta. Esimerkiksi alueella, jossa operaattori lupaa palvelun toimivan vain lisäantennilla, matkapuhelin ei välttämättä saa yhteyttä mobiililaajakaistaan lainkaan sisällä ja ulkonakin kuuluvuus on parhaimmillaan 1 pykälä. Tällöin lisäantennista on usein apua. Kokemusten perusteella esim. ulkoantennilla on voitu saavuttaa hyvä sisätilakuuluvuus sekä tiedonsiirtonopeus useita megabittejä sekunnissa.

Tarkista kuitenkin ensin operaattoreilta matkaviestinverkkojen kuuluvuus alueellasi. Tehokkaalla suunta-antennillakin verkon kantamaa on mahdollista kasvattaa vain rajallisesti. Mikäli parempi verkkopeitto näyttää olevan useamman kilometrin päässä paikasta, jossa haluat liittymää käyttää, kannattaa selvittää aina ensin operaattorisi asiakaspalvelusta, parantaako lisäantenni riittävästi kuuluvuutta.

Matkaviestinverkkojen kuuluvuuskartat kuvaavat tyypillisesti palvelun toimintaa ulkotiloissa. Rakenteet, kuten seinät ja ikkunoiden selektiivilasit heikentävät kuuluvuutta sisätiloissa. Kuuluvuuskartat perustuvat laskennallisiin malleihin, eikä niissä ole voitu välttämättä ottaa huomioon kaikkia maastoesteitä, kuten mökin ja tukiaseman välissä olevaa suurta kalliota.

Jos yhteys pätkii matkapuhelimella

1

Puhelut pätkivät ja nettiyhteys katkoo tai on hidas

Kännyköihin ja kaikkiin nettitikkuihin ja mokkuloihin (USB-modeemi) ei voi suoraan kytkeä lisäantennia. Tarranauhan avulla kännykkään voi kiinnittää lisäantennin käytön mahdollistavan induktiivisen sovittimen (hinta noin 20 euroa).

Lisäksi tarvitset sovittimeen kiinnitettävän pöytäantennin. Sovitin heikentää aina signaalia, joten se soveltuu käytettäväksi lähinnä tehokkaampien eli suuren vahvistuksen omaavien antennien kanssa.

Paikoissa, joissa matkaviestinverkon saatavuus on heikko, mutta käytössä on langaton WiFi-verkko, WiFi-puhelut voivat auttaa kuuluvuusongelmissa.

2

Verkko ei kuulu lainkaan (ei signaalia)

Siellä missä matkaviestinverkon kuuluvuutta ei ole, puhelut voidaan saada toimimaan langattoman Wifi-verkon ja WiFi-puheluita tukevan puhelinliittymän sekä puhelimen avulla. WiFi-verkon tarvitsema internetyhteys voidaan toteuttaa joko matkaviestinverkkoon pohjautuen tai kiinteän verkon yhteydellä (esim. valokuitu). Matkaviestinverkkoon pohjautuva internetyhteys on suositeltavaa toteuttaa ulkoisella suunta-antennilla, joka kytketään suoraan WiFi-reitittimeen. Oman operaattorin verkkosivuilta löytyy ohjeita WiFi-puheluiden käyttöön. Signaalia vahvistava toistin (signaalinvahvistin) on aktiivinen operaattorin verkon osa, jota ei saa asentaa itse.

Jos yhteys pätkii nettitikulla tai mokkulalla

1

Nettiyhteys katkoo tai on hidas

Matkaviestinverkossa yhteyden laatua voi parantaa myös edullisilla pöytäantenniratkaisuilla. Kuuluvuuden parantamiseen voi riittää kannettavan tietokoneen näyttöön ja nettitikun tai mokkulan antenniliitäntään kiinnitettävä läppäriantenni. Tällainen on mukana joidenkin nettitikkujen ja mokkuloiden myyntipakkauksissa, ostohinta noin 30 euroa.

Kaikkiin nettitikkuihin ja mokkuloihin ei voi suoraan kytkeä lisäantennia. Tarranauhan avulla niihin voi kiinnittää lisäantennin käytön mahdollistavan induktiivisen sovittimen (hinta noin 20 euroa). Lisäksi tarvitset sovittimeen kiinnitettävän pöytäantennin. Sovitin heikentää aina signaalia, joten se soveltuu käytettäväksi lähinnä tehokkaampien eli suuren vahvistuksen omaavien antennien kanssa.

Voit myös hankkia uuden nettitikun tai mokkulan, tai reitittimen, johon on mahdollista kiinnittää suoraan pöytä- tai ulkoantenni.

2

Verkko ei kuulu lainkaan (ei signaalia)

Mikäli mobiililaajakaistayhteys ei toimi ilman pöytäantennia tai toimii sen kanssa huonosti ja kännykkäpuhelutkin toimivat vain hädin tuskin, kannattaa harkita ulkoantennin hankintaa.

Jos yhteys pätkii reitittimellä

1

Nettiyhteys katkoo tai on hidas

Reitittimellä voi parantaa matkapuhelinverkon kuuluvuutta sijoittamalla reititin paikkaan, jossa matkaviestinverkko kuuluu parhaiten.

Mikäli toimenpide ei paranna riittävästi kuuluvuutta ja siten nettiyhteyden laatua, verkon toimivuutta voi parantaa myös edullisilla pöytäantenneilla.

Halvimmat reitittimet vaativat erillisen nettitikun tai mokkulan, kun taas kalliimpiin laitteisiin on mahdollista syöttää pelkkä SIM-kortti. Muista tarkistaa nettitikun tai mokkulan ja reitittimen yhteensopivuus ennen reitittimen hankintaa.

Halvimpien mallien hinnat alkavat noin 40 eurosta. Ilman erillistä nettitikkua tai mokkulaa toimivat mallit maksavat noin 150–300 euroa. reitittimiä myyvät operaattorit sekä tietotekniikkaa myyvät liikkeet.

2

Verkko ei kuulu lainkaan (ei signaalia)

Mikäli mobiililaajakaistayhteys ei toimi ilman pöytäantennia tai toimii senkin kanssa huonosti ja kännykkäpuhelutkin toimivat vain hädin tuskin, kannattaa harkita ulkoantennin hankintaa.

Päivitetty