Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

3G-verkot väistyvät uudempien teknologioiden myötä

Teleoperaattorit DNA Oyj, Elisa Oyj ja Telia Oyj ovat sulkemassa 3G-verkkojaan vuosien 2023-2024 aikana. Nykyisten 3G-verkkojen käyttämät taajuudet tullaan ottamaan uudempien matkaviestinteknologioiden käyttöön.

3G-verkkoja ollaan ajamassa alas uudempien teknologioiden käyttöönoton myötä. Uudemmat teknologiat pystyvät paremmin vastaamaan jatkuvasti kasvavaan matkaviestinverkkojen käyttöön, lisääntyvään kapasiteettitarpeeseen ja uusien palveluiden kehittämiseen. Muutoksessa on hyvä huomioida, että 3G:n poistuessa 2G-, 4G- ja 5G-verkot jäävät kuitenkin käyttöön. Poikkeuksen tekee Ahvenanmaalla toimiva teleoperaattori Ålcom, joka pitää 3G-verkon käytössä, mutta sulkee 2G-verkkonsa.

Operaattoreiden verkkosivuilla on saatavilla tietoa verkkojen sulkemisesta, aikatauluista ja vaikutuksista. Suosittelemme katsomaan näiltä sivuilta tarkempia tietoja ja toimintaohjeita erityisesti, mikäli käytössä on vanha matkapuhelin tai SIM-kortti. Lisäksi uusia laitteita hankittaessa on hyvä varmistaa, että ne toimivat myös 4G- tai 5G-verkoissa. 

Lisätietoja teleoperaattoreiden verkkosivuilla:

DNA (Ulkoinen linkki)

Elisa (Ulkoinen linkki)

Telia (Ulkoinen linkki)

Ålcom (Ulkoinen linkki)

Nykyisten 2G- ja 3G-verkkojen sulkemisen vaikutuksia ja tarvittavia toimenpiteitä on selvitetty myös Euroopan tasolla EU:n radiotaajuuspolitiikkaryhmän julkaisemassa raportissa (Ulkoinen linkki).

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Heidi Himmanen, p. 029 539 0441, heidi.himmanen@traficom.fi

Johtava asiantuntija Tapio Penkkala, p. 029 539 0434, tapio.penkkala@traficom.fi