Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Liikenne- ja viestintäministeriö ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedottavat: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt kunnille tarkoitetussa kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelmassa avustusta 46 hankkeelle ympäri Suomen yhteensä noin 8,3 miljoonaa euroa. Hankkeilla parannetaan kävelyn ja pyöräilyn houkuttelevuutta, sujuvuutta ja turvallisuutta kaupunkien ja kuntien katuverkoilla.

Investointiohjelma on yksi liikenne- ja viestintäministeriön vuonna 2018 julkaiseman Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman ja vuonna 2021 julkaistun valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman (Liikenne 12) toimenpiteistä. Avustuksia myönnettiin kuudetta kertaa. Vuodesta 2018 alkaen jo 248 hanketta on saanut investointiohjelman avustusta eri kokoisissa kunnissa.

Kävelyn ja pyöräliikenteen olosuhteita kehittämällä parannetaan liikennejärjestelmän toimivuutta ja liikenneturvallisuutta 

Vuoden 2023 valtionavustushakuun saatiin yhteensä 95 hakemusta, joissa haettiin yhteensä 24,7 miljoonaa euroa valtionavustusta. Avustusta myönnettiin yhteensä 8,3 miljoonaa euroa 46:lle hakukriteerit täyttäneelle hankkeelle eri puolille Suomea. 

”Kävelyn ja pyöräliikenteen olosuhteiden kehittäminen on tärkeää sekä liikenneturvallisuuden parantamisen että liikennejärjestelmän toimivuuden näkökulmasta. Kävely ja pyöräily tuo liikunnan arkeen”, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vuoden 2023 hakukierroksellakin avustusta jaettiin laajasti eri puolille Suomea. Rahoitusta saivat Helsinki, Hyvinkää, Ii, Inkoo, Joensuu, Jyväskylä, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kitee, Kontiolahti, Kruunupyy, Kuusamo, Kärkölä, Lahti, Lempäälä, Leppävirta, Liperi, Luoto, Luumäki, Muonio, Nivala, Närpiö, Orimattila, Oulu, Raasepori, Siilinjärvi, Tampere, Vantaa ja Varkaus.

Tutustu vuoden 2023 investointiohjelman haussa tukea saaneisiin hankkeisiin (Ulkoinen linkki)

Kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelman haku aikaistuu vuonna 2024

Kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelman haku järjestetään myös vuonna 2024, mutta selkeästi edellisvuosia aikaisemmin. Vuoden 2024 haku on tarkoitus avata jo alkuvuoden aikana, tarkempi aikataulu varmistuu tammikuussa 2024.

"Valtionavustushakua aikaistetaan jälleen vuonna 2024, jotta hankkeiden toteuttamiseen käytettävissä oleva aika saadaan maksimoitua. Lisäksi haun aikaistamisella pyritään helpottamaan kuntien investointibudjettien suunnittelua, kun avustuspäätökset saadaan julkaistua ennen budjettikäsittelyjä.", sanoo ylijohtaja Pietari Pentinsaari Traficomista.

Lisätietoa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom:
erityisasiantuntija Antti Rahiala, p. 029 534 5383, antti.rahiala@traficom.fi
päällikkö Laura Langer, p. 029 534 6711, laura.langer@traficom.fi

Liikenne- ja viestintäministeriö:
suunnittelija Edgar Pyhälä, p. 029 534 2211, edgar.pyhala@gov.fi