Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Juhannusliikenne on käynnistymässä loppuviikosta. Fintraffic, poliisi, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Liikenneturva, Hätäkeskuslaitos, Sisäministeriön pelastusosasto sekä Ilmatieteen laitos toivottavat tien päälle turvallista juhannusta. Turvalliseen juhannusliikenteeseen kuuluvat matkareitin huolellinen suunnittelu, rauhaisa matkanteko sekä ennen kaikkea levännyt ja tarkkaavainen kuski.

Juhannuksen menoliikenne on Fintrafficin tieliikenteenohjauksen ennusteiden mukaan vilkkaimmillaan juhannusaattoa edeltävänä päivänä (to 20.6). Myös juhannusaaton (pe 21.6.) aamupäivän tunteina menoliikennettä ennakoidaan olevan vielä runsaasti, mutta selvästi vähemmän kuin edeltävänä päivänä. Paluuliikenteen piikki näkyy puolestaan juhannussunnuntaina (su 23.6.).

Lähde liikkeelle ajan kanssa ja toiset huomioiden

Juhannus on maanteillä liikenteellisesti sitä vuoden vilkkainta aikaa. Poliisi valvoo juhannusliikenteessä tuttuun tapaansa kuljettajien ajotapoja ja ajokuntoa sekä suorittaa puhallutuksia myös perinteisillä puhallusratsioilla koko juhannuksen ajan.

"Odotettavissa on ruuhkaa, jossa turha kiire kannattaa jättää pois. Ohittamisella saavutettava ajallinen hyöty on hyvin pieni, ja sillä voi sitä vastoin aiheuttaa vakavia vaaratilanteita ja pahimmillaan onnettomuuksia", muistuttaa poliisista poliisitarkastaja Kari Onninen.

Myös Fintraffic peräänkuuluttaa autoilijoilta malttia ja turvallista liikennekäyttäytymistä.

”Maltti on nyt valttia. Juhannusruuhkien aikana jonot saadaan vetämään, kun pidetään aina kunnon turvaväli edellä ajavaan. Jono liikkuu tällöin jouhevasti ilman turhaa tempoilua ja haitariliikettä, ja ajokin on taloudellisempaa. Samalla saadaan kallisarvoisia sekunteja yllättävien tilanteiden varalle ja vältytään peräänajoilta”, jatkaa Fintrafficin yksikönpäällikkö Eero Sauramäki.

Vain levänneenä ratin taakse 

Moni meistä suuntaa juhannuksena kesämökeille, ja matkat saattavat olla hyvinkin pitkiä. Omaa ajokuntoa onkin syytä puntaroida jo ennen matkalle lähtöä: Kunnon yöunet ja riittävät tauot matkan aikana kuuluvat vastuullisen kuljettajan ominaisuuksiin.

"Juhannuksena lähdetään usein liikkeelle porukalla, jolloin on tärkeää muistaa valita se virkein kuljettaja rattiin. Ajomatkat voivat mökkiseudulle olla pitkiäkin, joten kannattaa myös pohtia kuskien vaihtoa ja muistaa, että väsyneenä tai pitkän illan jälkeen ajokunto ei ole parhaimmillaan. Paluumatkaan kannattaa varata aikaa, eikä ehkä lähteä liikkeelle heti aamutuimaan", muistuttaa Traficomin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.

Juhannusliikenteessä kannattaa pitää myös kaverista huolta. Kuljettajalla on suurin vastuu matkan turvallisesta etenemisestä, mutta myös matkustajat voivat vaikuttaa siihen - joko hyvässä tai pahassa. Jos kuljettaja haukottelee, vaikuttaa tokkuraiselta tai sanoo olevansa väsynyt, niin kannattaa ehdottaa kuskin vaihtoa. 

"Myös matkustaja voi huolehtia, että kuski on ajokuntoinen, nopeudet pysyvät maltillisina ja kaikilla on turvavyöt kiinnitettynä. Kuskille saa ja kannattaa antaa palautetta", Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen sanoo.

Kertaa toiminta onnettomuustilanteissa

Ennen juhannuksen viettoon lähtöä on hyvä kerrata, miten onnettomuustilanteissa toimitaan. Tielläliikkujien velvollisuuksiin kuuluu avun hälyttäminen ja onnettomuustilanteissa muiden auttaminen.

”Jos havaitset liikenneonnettomuuden, pysähdy turvalliseen paikkaan ja kytke ajoneuvoon hätävilkut. Siirry tien reunassa onnettomuuspaikalle ja pyri estämään lisävahingot katkaisemalla onnettomuusautosta virta sekä varoittamalla muuta liikennettä. Muista myös oma turvallisuutesi ja pimeään aikaan tee itsesi näkyväksi esimerkiksi heijastinliivillä. Vie varoituskolmio riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja hälytä apua sekä auta loukkaantuneita omien mahdollisuuksiesi mukaan. Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, laske ajonopeutta riittävästi, äläkä kuvaa onnettomuuspaikkaa”, tiivistää Sisäministeriön pelastusosastosta pelastusylitarkastaja Tommi Luhtaniemi.

Hätäkeskuslaitos kannustaa autoilijoita lataamaan 112 Suomi -sovelluksen hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. Sovelluksesta löydät sijaintiisi perustuvat liikennetiedotteet, ja voit sen kautta ilmoittaa myös maanteiden kunnosta ja liikenteen ongelmista Tienkäyttäjän linjalle. Kiireellisessä hätätilanteessa tulisi viipymättä soittaa 112:een. 

”Jos ajat ensimmäisenä onnettomuuspaikalle: pysähdy ja tarkista tilanne, soita tarvittaessa 112, vastaa kysymyksiin ja noudata annettuja ohjeita. Hätäkeskuspäivystäjän on hankala arvioida avun tarvetta ja onnettomuuspaikan sijaintia, mikäli ilmoittaja on ajanut kolaripaikan ohi pysähtymättä”, kertoo Hätäkeskuslaitoksen kehittämispäällikkö Tommi Hopearuoho.

Katso juhannusliikenteen ennusteet

Menoliikenne: Fintrafficin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan juhannuksen menoliikenne alkaa näkyä jo ke 19.6, jolloin liikennemäärät alkavat iltaa kohti hiljalleen nousta. Liikennemäärät nousevat keskiviikkoiltana kuitenkin vain hieman normaalia iltaliikennettä korkeammiksi.

Menoliikenteen vilkkain päivä on ennusteiden mukaan torstaina 20.6: Etelä-Suomessa menoliikenne alkaa vilkastumaan kello 11 jälkeen. Liikennemäärät ovat suurimmillaan kello 15 ja 17 välillä, ja liikenne jatkuu vilkkaana kello 19 asti. Pohjois-Suomessa menoliikenne voi jatkua aina myöhäiseen iltaan saakka.

  • Vilkkaimpana aikana liikenne voi jonoutua ja nopeudet laskea hetkellisesti vilkkaimmilla tieosuuksilla jopa 20–30 km/h.
  • Suurimmat nopeuden alenemat osunevat valtatielle 4 välille Helsinki-Lusi, valtatielle 5 välille Lusi-Juva, valtatielle 6 välille Loviisa-Utti, valtatielle 9 välille Tampere-Jyväskylä, valtatielle 5 välille Lusi-Mikkeli sekä valtatielle 20 välille Oulu-Pudasjärvi sekä valtatielle 22 välille Oulu-Muhos.

Menoliikenne jatkuu perjantai 21.6. aamuna, ollen ennusteiden mukaan vilkkaimmillaan kello 11 ja 15 välillä. Perjantaina liikennemäärät jäävät kokonaisuudessaan kuitenkin alhaisemmiksi kuin normaalina arkiperjantaina.

Huomioida kannattaa, että Turun saariston lautoille voi väliaikaisesti muodostua jonoja. Turun saaristossa Paraisilla on lisäksi kaksi siltatyömaata, jotka aiheuttavat haittaa liikenteelle.

Paluuliikenne: Fintrafficin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan paluuliikenne alkaa vilkastumaan sunnuntaina 23.6. aamupäivästä jatkuen Etelä-Suomessa aina iltaan asti. Liikennemäärät ovat suurimmillaan kello 12 ja kello 17 välillä.

  • Paluuliikenne on menoliikennettä selkeästi vähäisempää. Jonoutuminen ja nopeuden laskut ovat paluuliikenteessäkin kuitenkin hetkellisesti mahdollisia.
  • Paluuliikenteen suurimmat nopeuden alenemat osunevat valtatielle 4 välille Hartola-Lahti, valtatielle 6 välille Kouvola-Loviisa sekä valtatielle 9 välille Orivesi-Tampere.

Tarkista tietyöt etukäteen ja vältä ruuhkat

Tietöiden vaikutus juhannusliikenteeseen pyritään minimoimaan. Tietöistä voi aiheutua kuitenkin alennettuja nopeusrajoituksia ja rajoituksia kaistajärjestelyissä, mitkä hidastavat liikennettä.

Liikennettä mahdollisesti haittaavia pääteiden tietöitä ovat: 

Valtatie 3: Laihian siltatyö

Valtatie 4: Helsinki-Järvenpään siltatyö, Lahti (Joutjärvi), Konginkankaan siltatyö

Valtatie 5: Juvan siltatyö ja Kuopion siltatyö

Valtatie 7: Kilpilahti-Treksilän siltatyö

Valtatie 8: Kristiinankaupunki

Valtatie 9: Muuramen siltatyö ja Hankasalmen siltatyö

Valtatie 23: Virrat siltatyö

Kantatie 40: Kaarina-Raisio

Kantatie 44: Porin Susikosken siltatyö ja Kankaanpään Lohikosken siltatyö

Kantatie 51: Kirkkonummi-Karjaa

Seututie 180: Kaarina-Parainen Kirjalansalmen siltatyö sekä Hessundin salmen siltatyö

Seututie 189: Naantali, Rymättylä

 

Tietyöt, liikenteen ruuhkat, liikennetiedotteet ja muut liikenteen reaaliaikaiset tiedot löydät Fintraffic Liikennetilanne -palvelusta tai Fintraffic Mobiilista. 

Ajantasaiset säätiedot ja voimassa olevat varoitukset kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkallelähtöä Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Lisätiedot:

Fintrafficin tieliikennekeskus päivystää ympäri vuorokauden myös juhannuksen ajan. Palvelemme mediaa kaikissa maantieliikenteen sujuvuuteen liittyvissä kysymyksissä medianumeroistamme.

• Valtakunnallinen: 020 022 100
• Helsinki: 020 637 3350
• Turku: 020 637 3351
• Tampere: 020 637 3352

Poliisihallitus: poliisitarkastaja Kari Onninen, 0295 481 757, kari.onninen@poliisi.fi  

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom: johtava asiantuntija Inkeri Parkkari, 0295 347 089, inkeri.parkkari@traficom.fi

Sisäministeriön pelastusosasto: pelastusylitarkastaja Tommi Luhtaniemi, 0295 488 387, tommi.luhtaniemi@gov.fi

Hätäkeskuslaitos: kehittämispäällikkö Tommi Hopearuoho, 0295 481 305, tommi.hopearuoho@112.fi

Liikenneturva: yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, 020 7282 369, tarja.korhonen@liikenneturva.fi