Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Usealta nastarenkaalta puuttuu hyväksyntä - renkaat poistettava myynnistä

Suomessa on myynnissä nastarenkaita, joilta puuttuu vaadittava hyväksyntä. Renkaat pitää välittömästi poistaa myynnistä.

"Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on valvonnassaan havainnut, että kolmelta nastarenkaalta puuttuu vaadittava hyväksyntä. Tämä tarkoittaa sitä, että hyväksymättömien renkaiden osalta ei ole varmistuttu tien tarpeettomasta kulumisesta. Tällaisten hyväksymättömien nastarenkaiden myyminen on kiellettyä, joten rengaskauppiailta odotetaan nyt pikaisia toimenpiteitä", kertoo Traficomin ylitarkastaja Mika Loponen.

Valvonnassa havaitut hyväksymättömät renkaat ovat:

  • WINRUN WINTER-MAX S1 WR60
  • ANTARES GRIP 60 ICE
  • TRAZANO ICEMASTER SPIKE

Hyväksymätöntä rengasta ei saa käyttää liikenteessä - kuluttajilla voi olla oikeus hyvityksiin

Ajoneuvolain mukaan nastarengasta ei saa käyttää liikenteessä, jos sitä ei ole asianmukaisesti hyväksytty. "Ajoneuvon käyttäjä voi saada poliisilta sakon tai ajoneuvon katsastus hylätään, jos ajoneuvossa on hyväksymätön nastarengas", toteaa Loponen.

Hyväksymättömät nastarenkaat ostaneilla kuluttajilla voi olla oikeus hyvityksiin kuluttajansuojalain virhesäännösten perusteella. Kuluttajan kannattaa olla yhteydessä yritykseen, jolta on renkaat ostanut ja pyrkiä sopimaan, miten tilanne hyvitetään. Jos osapuolet eivät pääse hyvityksestä yksimielisyyteen, kuluttaja voi tarvittaessa kääntyä KKV:n kuluttajaneuvonnan puoleen.

Ohjeita rengasliikkeille: miten tarkistan nastarenkaan soveltuvuuden myyntiin?

Nastarenkaiden hyväksyntävaatimukset jakaantuvat kahteen erilaiseen menettelyyn riippuen nastamäärästä renkaan vierintäkehän pituuden metriä kohden.

Toimintaohjeet rengasliikkeille sen varmistamiseksi voiko nastarengasta myydä:

  1. Laske kaikki nastarenkaassa olevat nastat
  2. Selvitä nastamäärä renkaan vierintäkehän pituuden metriä kohden jakamalla laskettu nastamäärä renkaan dynaamisella vierintäkehän pituudella 
    (Esimerkiksi 205/55R16 kokoisen renkaan dynaaminen vierintäkehän pituus on 1,928m)
  3. Mikäli nastamäärä renkaan vierintäkehän pituuden metriä kohden on enintään 50 kappaletta, selvitä valmistajalta mitä nastaa renkaassa on käytetty ja vertaa Traficomin tyyppihyväksyttyjen nastojen luetteloon (Ulkoinen linkki). Jos nasta löytyy luettelosta, voi nastarengasta myydä.
  4. Mikäli nastamäärä renkaan vierintäkehän pituuden metriä kohden on 51 kappaletta tai enemmän, selvitä löytyykö nastarengas Traficomin hyväksyttyjen rengas-nasta -yhdistelmien tyyppihyväksyntäluettelosta (Ulkoinen linkki). Jos nastarengas löytyy luettelosta, voi nastarengasta myydä.

Lisätietoja

Ajoneuvolaki 6 § 2 momentti (Ulkoinen linkki) 

Ajoneuvolaki 44 § 5 momentti (Ulkoinen linkki) 

Traficomin määräys ajoneuvon nastarenkaiden tekniset vaatimukset ja tyyppihyväksyntä (Ulkoinen linkki)  

Hyväksyttyjen nastojen ja rengas-nasta-yhdistelmien luettelot (Ulkoinen linkki)

Traficomin tieliikenteen markkinavalvonta (Ulkoinen linkki)