Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Ajoneuvon omistajanvaihdos

Ostaja, ilmoita palvelussa auton, moottoripyörän, mopon tai muun ajoneuvon omistajanvaihdoksesta. Myyjä, luo palvelussa kauppaa varten varmenne ja tee kaupan jälkeen luovutusilmoitus.

Käytetyn ajoneuvon osto ja myynti

1: Ennen kauppaa

Myyjä

1. Kirjaudu Oma asiointi -palveluun (Ulkoinen linkki) ja luo varmenne ajoneuvolle. Tulosta varmenteen luomisen yhteydessä esitäytetty luovutuskirja sekä itsellesi että ostajalle. Voit tulostaa tyhjän luovutuskirjan myös ilman kirjautumista.

Katso ohjevideo: Myyjä: Näin luot varmenteen (Ulkoinen linkki)

Voit luovuttaa ostajalle varmenteen sijaan myös voimassa olevan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan tai tehdä ostajalle luovutusilmoituksen. 

  • Jos myyt ajoneuvon rekisteröitäväksi ulkomaille tai Ahvenanmaalle, luovuta ostajalle rekisteröintitodistuksen molemmat osat.

2. Ota henkilöllisyystodistus mukaan kaupantekotilaisuuteen.

Ostaja

1. Tarkista ajoneuvon tiedot 

  • Onko ajoneuvo liikennekäytössä vai poistettu liikennekäytöstä?  Huomioi, että liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa edes kaupantekopaikalta kotiin. 
  • Onko ajoneuvovero maksettu?
  • Onko ajoneuvon määräaikaiskatsastus suoritettu?
  • Myykö ajoneuvoa rekisteriin merkitty omistaja vai henkilö, jolle hän on luovuttanut ajoneuvon? Traficom suosittelee ostamaan ajoneuvon vain rekisteriin merkityltä omistajalta.

2. Ota henkilöllisyystodistus mukaan kaupantekotilaisuuteen. 

2: Kaupanteko

Myyjä

1. Tarkista ostajan henkilöllisyys.

2. Täytä luovutuskirjat yhdessä ostajan kanssa. Säilytä toinen luovutuskirjoista itselläsi mahdollisten ristiriitatilanteiden varalta. 

3. Luovuta ostajalle voimassa oleva varmenne tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa tai tee ostajalle luovutusilmoitus. 

  • Jos käytät ilmoitusosaa, täytä siihen ostajan tiedot ja luovutuspäivä ennen allekirjoittamista.
  • Jos myyt ajoneuvon rekisteröitäväksi ulkomaille tai Ahvenanmaalle, luovuta ostajalle rekisteröintitodistuksen molemmat osat.

Ostaja

1.  Tarkista myyjän henkilöllisyys.

2.. Täytä luovutuskirjat yhdessä myyjän kanssa. Säilytä toinen luovutuskirjoista itselläsi mahdollisten ristiriitatilanteiden varalta. 

3. Huolehdi, että saat myyjältä varmenteen tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan tai että myyjä on tehnyt luovutusilmoituksenTarkista varmenteen tiedot ja  voimassaoloaika (Ulkoinen linkki).

  • Palvelussa saatavia tietoja ei saa käyttää lainvastaisesti tai sellaiseen käyttötarkoitukseen, jolla vaarannettaisiin henkilöiden yksityisyydensuojaa.

Ostaja: Tarkista varmenne(Ulkoinen linkki)

Sähköinen asiointi

Ilmainen

3: Kaupan jälkeen

Myyjä

1. Kirjaudu Oma asiointi-palveluun ja tee luovutusilmoitus viimeistään tässä vaiheessa

Ostaja

1. Hanki liikennevakuutus, jos ajoneuvo on liikennekäytössä

2. Tee omistajanvaihdos 7 päivän kuluessa siitä, kun rekisteriin merkitty omistaja on luovuttanut ajoneuvon. Samalla voit lisätä ajoneuvolle muita omistajia tai haltijoita.