Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Käytä tätä palvelua, jos haluat voimassa olevalle ajokortillesi uusia luokkia eli korottaa ajo-oikeuttasi. Ajokortin korottaminen asiointipalvelussa on mahdollista niille, joilla on jo ajokortti ja jotka täyttävät muut edellytykset palvelun käytölle. Ajokortin korottaminen on mahdollista palvelussa vain kuljettajantutkinnon kautta.

Huom. 1  Sinulla voi olla vain 1 ajokorttilupa kerrallaan voimassa. Jos haet uutta ajokorttilupaa, se korvaa voimassa olevan luvan. Ota asia huomioon valitessasi ajokorttiluokkia palvelussa.

Huom. 2  Jos haluat ajo-oikeuden korottamisen yhteydessä myös uudistaa ajo-oikeutesi, asioi Ajovarman palvelupisteessä (Ulkoinen linkki).

Lue palvelun käytön edellytyksistä eri ajokorttiryhmien osalta tarkemmin alempaa. Jos ajokortin korottaminen ei onnistu asiointipalvelussa, voit asioida ajokortin korottamiseksi Traficomin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteessä.

Jos täytät ajokortin korottamisen edellytykset, sinulle myönnetään ajokorttilupa, joka on voimassa 3 vuotta. Kuljettajantutkinnon teoria- ja ajokoe sekä mahdollinen käsittelykoe tulee suorittaa tämän 3 vuoden aikana. Kokeiden suorittamisesta peritään erillinen maksu.

Jos et ole vielä lisännyt sähköpostiosoitettasi Oma asioinnin yhteystietoihin, voit lisätä sen Omat tiedot –kohdasta kirjauduttuasi palveluun. Saat tulokset kuljettajantutkinnon kokeista antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Toimi näin

1

Tilaaminen

Korota ajokorttiasi asiointipalvelussa.

2

Maksaminen

Maksa tilaus (24 e). Maksamisen jälkeen sinun tulee erikseen varata aika kuljettajantutkinnon kokeiden suorittamista varten Traficomin palveluntuottajalta Ajovarmalta.

3

Kortin postitus

Saat ajokortin postitse kotiin noin 6 arkipäivän kuluttua kuljettajantutkinnon suorittamisesta.

Yleiset edellytykset palvelun käytölle

 • Ajo-oikeutesi on voimassa etkä ole ajokiellossa
 • Sinulla ei ole toisessa EU- tai ETA-maassa myönnettyä ajokorttia. Palvelua käyttämällä annat luvan tehdä tarkastuksen muista EU- ja ETA-maista
 • Sinulla ei ole erityisehtoa 95 (ammattipätevyys) ajo-oikeudellasi
 • Sinulla ei ole velvoitetta käyttää alkolukkoa ajaessasi
 • Ajokortin korottamista varten on käytettävissä sähköisessä muodossa oleva valokuva ja ajantasainen nimikirjoitus viranomaisrekisterissä. Tilaamalla ajokortin asiointipalvelun kautta annat luvan käyttää asiointipalvelun näyttämiä Traficomin kuvarekisterissä tai poliisin passikuvarekisterissä olevaa kuvaa ja nimikirjoitusta ajokortissasi.
  • Valokuva ja nimikirjoitus löytyvät, jos sinulla on voimassa oleva passi tai henkilökortti tai olet toimittanut valokuvan ja nimikirjoitusnäytteen vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten
 • Vakituinen osoitteesi on Manner-Suomessa.
  • Ajokortit postitetaan asiakkaan viralliseen, väestötietojärjestelmässä olevaan suomalaiseen osoitteeseen. Jos osoitetietosi ovat virheelliset, päivitä ne ennen maksamista Postin ja Digi- ja väestötietoviraston yhteisessä Muuttoilmoitus-palvelussa osoitteessa https://www.posti.fi/muuttoilmoitus (Ulkoinen linkki)
  • Kuljettajantutkinto tulee suorittaa kolmen vuoden kuluessa hakemuksen hyväksymisestä ja maksamisesta. Kuljettajantutkintoon tullessasi vakituisen osoitteen tulee olla Manner-Suomessa. Mikäli olet muuttamassa ulkomaille, älä käytä palvelua.
 • Pystyt tunnistautumaan palveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilitunnistuksella.

HUOM!

 • Voit korottaa ajo-oikeuttasi luokkaan B96 vain Ajovarman palvelupisteessä
 • Puolustusvoimilta saadulla tutkintotodistuksella ei voi korottaa ajo-oikeutta tässä palvelussa. Jos sinulla on tutkintotodistus, korota ajo-oikeuttasi Ajovarman palvelupisteessä.
 • Asiointipalvelussa ajokortin korottaminen on mahdollista vain kuljettajantutkinnon (Ulkoinen linkki) kautta.
  • esimerkiksi moottoripyörän ajo-oikeutta voi korottaa palvelussa vain suorittamalla kuljettajantutkinnon kokonaisuudessaan (teoriakoe, käsittelykoe ja ajokoe)
 • A1- tai A2-luokan ajo-oikeutta voi korottaa isompaan A-luokkaan vain Ajovarmassa (Ulkoinen linkki) (tätä palvelua ei voi tällöin käyttää), jos korottaminen tehdään
  • kuljettajaopetuksella (suoritettava vähintään 2 tuntia teoriaopetusta ja 5 tuntia ajo-opetusta ja toimitettava opetuksesta saatu todistus hakemuksen liitteenä Ajovarmaan). Voit hakea ajokorttiluvan vasta, kun sinulla on ollut A1- tai A2-luokan ajo-oikeus vähintään 2 vuotta tai
  • suorittamalla A-luokan käsittely- ja ajokokeen (+ 2 vuoden ajokokemus). Lue lisää Traficomin Ajokortti-infosta (Ulkoinen linkki).
 • Jos ajokorttisi voimassaolo on päättymässä seuraavan 6 kuukauden aikana ja haluat uudistaa ajokorttisi voimassaolon ja samalla korottaa sitä uusilla luokilla, asioi Ajovarman palvelupisteessä.