Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Lennonsuunnittelu

Lennonsuunnittelulomaketta suositellaan käytettäväksi kaikilla matkalennoilla. Ilmailutiedotus OPS T1-4, Lennonsuunnittelulomakkeen käyttöohjeita, sisältää ohjeita lennon suunnittelusta ja lennonsuunnittelulomakkeen käytöstä.

Lennon suunnittelemista varten on kaksi lomaketta. Lento toteutetaan lennonsuunnittelulomakkeeseen eli Operational Flight Planiin, OFP:hen, tehdyn suunnitelman mukaisesti. Tämä lomake on ilmailutiedotuksen OPS T1-4 liitteenä, ja siitä on kaksi versiota: yksi näkölentosääntöjen ja toinen mittarilentosääntöjen mukaan lennettäviä lentoja varten. Lennonjohtoa varten täytetään lentosuunnitelmalomake, Flight Plan, FPL. Lennon suunnittelulomakkeiden täytöllä pyritään ensisijaisesti lisäämään ilmailun turvallisuutta.

Lennonsuunnittelulomake (OFP (VFR))

Lennonsuunnittelulomakkeen käytöstä ansiolentotoiminnassa määrätään ilmailumääräyksessä OPS M3-3.

Ilmailutiedotuksesta OPS T1-4 löytyvät yksityiskohtaiset ohjeet lentosuunnitelmalomakkeen täyttämiseen niin näkölentosääntöjen eli VFR:n kuin mittarilentosääntöjen eli IFR:n mukaan lennettäviä lentoja varten. Ohjeiden mallit sisältävät ne tiedot, jotka yleensä on huomioitava normaalin matkalennon valmisteluissa ja jotka tulisi esittää lennonsuunnittelulomakkeella. Lisäksi suunnitelmalomakkeessa on tilaa säätietojen, lennonjohtoselvitysten, muiden muistiinpanojen sekä lennon aikana täytettävien tietojen merkitsemistä varten.

Ilmaliikennepalvelua varten täytettäviä lentosuunnitelmalomakkeita saa lentoasemien lennonsuunnittelutiloista ja TWR/AFIS- ilmaliikennepalveluyksiköistä. Tarvittaessa apua lentosuunnitelmalomakkeen täyttämiseen saa briefing-virkailijoilta, ja myös aluelennonjohto antaa neuvoja ympäri vuorokauden. Finavian ilmaliikenteen hallinta -yksikkö vastaa lentosuunnitelmalomakkeen sisällöstä ja antaa tarvittaessa soveltamisohjeita tulkintaa vaativiin kysymyksiin.

Päivitetty