Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Ilmailun teoriakokeet

Teoriakoetilaisuuksia järjestetään Traficomin toimitiloissa Helsingissä sekä pyynnöstä mahdollisuuksien mukaan Lappeenrannan toimipisteessä. Kokeisiin pitää ilmoittautua vähintään viikkoa ennen valittua koepäivää.

Teoriakoetilaisuudet

Koetilaisuudet alkavat klo 9.00 ja loppuvat viimeistään klo 16.00. Hakijan on ilmoittauduttava ennen koetilaisuuden alkua toimipisteen asiakaspalvelupisteessä.

 

Tietoa purje- ja kuumailmapallojen teoriakokeista löydät täältä. (Ulkoinen linkki)

Helsingissä järjestettävät teoriakoetilaisuudet

Toistaiseksi otamme Helsinkiin kokeeseen turvavälien johdosta korkeintaan yhdeksän henkeä ja Lappeenrantaan kaksi henkilöä kerralla.

Pohjautuen Euroopan lentoturvallisuusviraston (EASA) teoriakoeohjeisiin, Traficom edellyttää kaikkia kokeisiin osallistujia pitämään koko tilaisuuden ajan kasvomaskia. Suosittelemme osallistujia tuomaan mukanaan oman maskin, mutta tarvittaessa niitä on saatavilla myös koetilaisuuden valvojalta.

Lisäksi ennen kokeen alkua kädet pestään ja aina koehuoneeseen saavuttaessa tulee kädet desinfioida (myös tauolta tullessa). Tätä varten tarjolla on käsidesiä. Turvavälit tulee pitää myös siirryttäessä luokkaan sekä luokassa. Otathan mukaan oman lyijykynän (ei tusseja tai kuulakärkikyniä), kumin, teroittimen sekä kakkaran/ plotterin.

Tilaisuuteen ei saa osallistua, jos on sairas, hengitystieoireita tai sairastanut koronaviruksen ja oireiden päättymisestä on alle 2 viikkoa. 

Jos olet viimeisen kahden viikon aikana oleillut ulkomailla (riskialueilla), pyydämme, että et osallistu tilaisuuteen mahdollisen tartuntavaaran takia.

 

Helsinki:*

  • 6-7.10/ 20-21.10 
  • 3-4.11/ 17-18.11  3.11 & 17.11 TÄYNNÄ
  • 1-2.12/ 15-16.12

Rovaniemi:                         

 

  • Rovaniemellä kokeita tullaan järjestämään taas alkutalvesta lähtien. Tarkempi aika ja päivät tarkennetaan myöhemmin.

 

 

 

 

(muutokset koetilaisuuksien päivämäärissä mahdollisia) 

Kokeiden suorituspaikat

Teoriakoetilaisuuksia järjestetään Traficomin toimitiloissa Helsingissä  sekä pyynnöstä mahdollisuuksien mukaan Lappeenrannan toimipisteessä. Ilmoittauduttaessa muualle kuin Helsingin toimipisteeseen tulee lomakkeeseen täyttää toivotut koepäivät sekä mielellään vaihtoehtoinen koepäivä/päivät. Muut tiedustelut osoitteeseen teoriakokeet(at)traficom.fi.

Kokeiden suorituspaikkojen käyntiosoitteet:

  • Kumpulantie 9, 00520 Helsinki
  • Walleniuksenväylä 10 C (Santamäentie 14 B), 96100 Rovaniemi
  • Brahenkatu 4, 53100 Lappeenranta.

Ilmoittautuminen kokeeseen

Kun lupakirjan hakija on suorittanut hyväksytysti koulutusorganisaation (ATO/ DTO) järjestämän teoriakoulutuksen ja -kokeet, voi hakija ilmoittautua ATO:n/ DTO:n suosituksella Traficomin järjestämään teoriakokeeseen.

Hyväksytyn koulutusorganisaation suositus on voimassa 12 kuukautta. Jos hakija ei ole suosituksen voimassaoloaikana osallistunut vähintään yhteen teoriakokeen osakokeeseen, hyväksytty koulutusorganisaatio päättää lisäkoulutuksen tarpeesta hakijan tarpeiden perusteella.

Mikäli ilmoittaudut PBN-moduulin sisältävään kokeeseen, tulee myös suoritetusta PBN-koulutuksesta olla maininta suosituksessa! PBN:n sisältävän kokeen tehdessäsi on heti ensimmäisessä ilmoittautumisessa valittava PBN-moduulin sisältävä koe, vaikka et heti tekisi 060-osakoetta, sillä PBN-moduulin sisältävä koe ja ilman PBN-moduulia oleva koe ovat täysin erilliset kokeet.

Jos hakija muuntaa kansallista lupakirjaa PART-FCL -lupakirjaksi, voi hän ilmoittautua muuntokokeeseen ilman ATO:n suositusta. Ilmoittautuminen teoriakokeeseen tehdään ilmoittautumislomakkeella (Ulkoinen linkki) ja koepäivä vahvistetaan hakijalle sähköpostitse.

Huom! Kun ilmoittaudut SIO:n, Patrian, Aeropolen tai SMLL:n valvomiin kokeisiin, Traficom ei lähetä vahvistusta ilmoittautumisesta. Kopio lähetetystä lomakkeesta menee kouluttajalle, mikäli hänen sähköpostiosoitteensa on täytetty lomakkeeseen.

Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen toivottua koepäivää.

*Teoriakokeita on myös mahdollista päästä tekemään SPL-teoriakokeille varatuille päiville. Nämä osallistumiset katsotaan kuitenkin tapauskohtaisesti sen mukaan onko vapaita paikkoja. SPL-teoriakoepäivät ovat ensisijaisesti varattu SPL-teoriakokeiden tekijöille eli kyseisille päiville ei voi tehdä suoraan ilmoittautumista muihin kuin SPL-teoriakokeisiin. Mikäli olet jo tehnyt ilmoittautumisen johonkin koetilaisuuteen, niin sitä ei voi vaihtaa/aikaistaa. Kyselyt vapaista paikoista voi tehdä sähköpostilla aikaisintaan SPL-koepäivää edeltävän viikon perjantaina.

Huom! TRE/ FE-kokeisiin ilmoittaudutaan nykyään myös samalla lomakkeella kuin muihinkin kokeisiin. Suosituksen sijaan liitä lomakkeeseen todistus TRE/FE kurssista.

 

Omien laskimien käyttö kokeissa ei ole sallittua, Traficom tarjoaa oppilaille kokeen ajaksi laskimen käyttöön (Funktiolaskin Canon F-718SGA). Lisäksi matkapuhelimet sekä rannekellot kerätään kokeen ajaksi pois. Mikäli tarvitset kokeessa kynää, on ainoastaan lyijykynä sallittu. Kuulakärkikynien tai tussien käyttö koetilanteessa ei siis ole sallittua.

Esteestä ilmoittaminen

Osallistujan yllättävästä esteestä tai sairastapauksesta tulee viipymättä ilmoittaa sähköpostiosoitteeseen teoriakokeet(at)traficom.fi. Jos oppilas jää ilman ilmoitusta saapumatta koetilaisuuteen, laskutetaan häneltä yhtä osakoetta vastaava summa. Huomioithan myös, että jos varaat istunnon molemmat päivät, mutta osallistutkin vain toiselle päivälle, veloitetaan toisesta, käyttämättä jääneestä päivästä myös yhtä osakoetta vastaava summa.

Maksut

Ilmailun teoriakokeet ovat maksullisia. Maksut perustuvat Liikenne- ja viestintäministeriön asetukseen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin maksullisista suoritteista. Lasku teoriakokeista lähetetään väestötietojärjestelmässä ilmoitettuun postitusosoitteeseen kokeen suorittamisen jälkeen.

Kokeiden hinnat 1.1.2019 LVM:n maksuasetuksen mukaan ovat:

  • 2.1.1 Teoriakoe, ATPL, CPL tai IR, osakoe 59 euroa
  • 2.1.2 Teoriakoe, muut kuin 4.1.1, osakoe 33 euroa

Todistus suoritetuista kokeista

Todistus suoritetuista kokeista lähetetään sähköpostitse ilmoittautumislomakkeessa annettuun osoitteeseen viikon kuluessa koetilaisuudesta.

Lisätietoja: teoriakokeet(at)traficom.fi