Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Ilmailun teoriakokeet

Teoriakoetilaisuuksia järjestetään Traficomin toimitiloissa Helsingissä ja Tampereella sekä Lappeenrannan toimipisteessä. Kokeisiin pitää ilmoittautua vähintään viikkoa ennen valittua koepäivää.

Teoriakoetilaisuudet

Koetilaisuudet alkavat klo 9.00 ja loppuvat viimeistään klo 16.00. Hakijan on ilmoittauduttava ennen koetilaisuuden alkua toimipisteen asiakaspalvelupisteessä.

Tietoa purje- ja kuumailmapallojen teoriakokeista löydät täältä. (Ulkoinen linkki)

Teoriakoetilaisuudet

Toistaiseksi otamme Helsinkiin kokeeseen turvavälien johdosta korkeintaan kymmenen henkeä, Tampereelle neljä henkilöä ja Lappeenrantaan kaksi henkilöä kerralla.

Pohjautuen Euroopan lentoturvallisuusviraston (EASA) teoriakoeohjeisiin, Traficom edellyttää kaikkia kokeisiin osallistujia pitämään koko tilaisuuden ajan kasvomaskia. Suosittelemme osallistujia tuomaan mukanaan oman maskin, mutta tarvittaessa niitä on saatavilla myös koetilaisuuden valvojalta.

Lisäksi ennen kokeen alkua kädet pestään ja aina koehuoneeseen saavuttaessa tulee kädet desinfioida (myös tauolta tullessa). Tätä varten tarjolla on käsidesiä. Turvavälit tulee pitää myös siirryttäessä luokkaan sekä luokassa. Otathan mukaan oman lyijykynän (ei tusseja tai kuulakärkikyniä), kumin, teroittimen sekä kakkaran/ plotterin.

Tilaisuuteen ei saa osallistua, jos on sairas, hengitystieoireita tai sairastanut koronaviruksen ja oireiden päättymisestä on alle 5 vuorokautta. 

 

Saapumisohje: Pasilan virastokeskukseen päästyäsi kulje Aurinkoraitin itäpäästä portaat ylös 2. kerroksen aulapalveluun, johon voit ilmoittautua.

Helsinki:*                                                                                          

 • 1-2.2/ 15-16.2
 • 1-2.3/ 15-16.3/ 29-30.3
 • 11-12.4/ 25-26.4
 • 9-10.5/ 23-24.5

Tampere:

 • 24-25.1
 • 7-8.2/ 21-22.2
 • 7-8.3/ 21-22.3

Lappeenranta:

 • 7-8.2
 • 21-22.2
 • 14-15.3
 • 4-5.4

 

Huomioithan, että uuden syllabuksen mukaisiin ATPL, CPL ja IR -kokeisiin ilmoittautuessa suosituksessa tulee olla maininta käytetystä syllabuksesta!

Vanhan syllabuksen mukaisia kokeita ei voi enää tehdä!

Niiden tekeminen päättyi 30.9.2022.

(muutokset koetilaisuuksien päivämäärissä mahdollisia) 

Kokeiden suorituspaikat

Teoriakoetilaisuuksia järjestetään Traficomin toimitiloissa Helsingissä, Tampereella ja Lappeenrannassa. Muut tiedustelut osoitteeseen teoriakokeet(at)traficom.fi.

Kokeiden suorituspaikkojen käyntiosoitteet:

 • Pasilan virastokeskus, Opastinsilta 12, 00520 Helsinki
 • Yliopistonkatu 38, 33100 Tampere 
 • Brahenkatu 4, 53100 Lappeenranta
 • (Walleniuksenväylä 10 C (Santamäentie 14 B), 96100 Rovaniemi) Rovaniemellä ei tällä hetkellä ole koetilaisuuksia

Ilmoittautuminen kokeeseen

Kun lupakirjan hakija on suorittanut hyväksytysti koulutusorganisaation (ATO/ DTO) järjestämän teoriakoulutuksen ja -kokeet, voi hakija ilmoittautua ATO:n/ DTO:n suosituksella Traficomin järjestämään teoriakokeeseen.

 ATPL, CPL ja IR -kokeisiin ilmoittauduttaessa koulun suosituksesta tulee käydä ilmi onko teoriakoulutus tehty uuden vai vanhan teoriakoulutussyllabuksen mukaan. Mikäli kyseessä on ATPL, MPL tai CPL koulutus joka on annettu uuden syllabuksen mukaan, on viimeistään siinä koulun suosituksessa, joka annetaan viimeistä koepaperia ensimmäistä kertaa yrittävälle, oltava tieto hyväksytysti suoritetuista AREA 100 KSA summatiivisista arvioinneista sekä mental math -testin läpäisystä.

Teoriakoulutuksen syllabustietoa EI vaadita PPL/LAPL/SPL/BPL kokeisiin ilmoittautuvalta.

Hyväksytyn koulutusorganisaation suositus on voimassa 12 kuukautta. Jos hakija ei ole suosituksen voimassaoloaikana osallistunut vähintään yhteen teoriakokeen osakokeeseen, hyväksytty koulutusorganisaatio päättää lisäkoulutuksen tarpeesta hakijan tarpeiden perusteella.

Jos hakija muuntaa kansallista lupakirjaa PART-FCL -lupakirjaksi, voi hän ilmoittautua muuntokokeeseen ilman ATO:n suositusta. Ilmoittautuminen teoriakokeeseen tehdään ilmoittautumislomakkeella (Ulkoinen linkki) ja koepäivä vahvistetaan hakijalle sähköpostitse.

Huom! Kun ilmoittaudut SIO:n, Patrian, Aeropolen tai SMLL:n valvomiin kokeisiin, Traficom ei lähetä vahvistusta ilmoittautumisesta. Kopio lähetetystä lomakkeesta menee kouluttajalle, mikäli hänen sähköpostiosoitteensa on täytetty lomakkeeseen.

Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen toivottua koepäivää.

*Teoriakokeita on myös mahdollista päästä tekemään SPL-teoriakokeille varatuille päiville. Nämä osallistumiset katsotaan kuitenkin tapauskohtaisesti sen mukaan onko vapaita paikkoja. SPL-teoriakoepäivät ovat ensisijaisesti varattu SPL-teoriakokeiden tekijöille eli kyseisille päiville ei voi tehdä suoraan ilmoittautumista muihin kuin SPL-teoriakokeisiin. Mikäli olet jo tehnyt ilmoittautumisen johonkin koetilaisuuteen, niin sitä ei voi vaihtaa/aikaistaa. Kyselyt vapaista paikoista voi tehdä sähköpostilla aikaisintaan SPL-koepäivää edeltävän viikon perjantaina.

Huom! TRE/ FE-kokeisiin ilmoittaudutaan nykyään myös samalla lomakkeella kuin muihinkin kokeisiin. Suosituksen sijaan liitä lomakkeeseen todistus TRE/FE kurssista.

Ohjeita koetilaisuuteen

Koetilaisuuteen voit ottaa mukaan kynän (lyijykynä, ei kuulakärkikynää tai tussia), kumin, kakkaran, plotterin, sanakirjan (ei ilmailukäyttöön tarkoitettua) sekä harpin sen mukaan mitä kokeissa tarvitset.

Omien laskimien käyttö kokeissa ei ole sallittua, Traficom tarjoaa oppilaille kokeen ajaksi laskimen käyttöön (Funktiolaskin Canon F-718SGA). Lisäksi matkapuhelimet sekä rannekellot kerätään kokeen ajaksi pois. Tarjoamme oppilaan käytöön myös suttupaperia. Pöydällä ei saa olla mitään muita tavaroita edellä lueteltujen lisäksi.

Osakokeiden välissä voi pitää n. viiden minuutin jaloittelu/ WC taukoja ja mikäli tekee monta osakoetta, voi pitää yhden n. puolen tunnin lounastauon.

Tauoilla on myös mahdollista syödä/ juoda omia eväitä. Aulassa narikan läheisyydessä on ilmainen kahviautomaatti myös oppilaiden käytössä.

Voit itse valita missä järjestyksessä osakokeet teet ja mikäli olet ilmoittautunut kahdelle päivälle, kumpana päivänä teet mitkäkin osakokeet.

Esteestä ilmoittaminen

Osallistujan yllättävästä esteestä tai sairastapauksesta tulee viipymättä ilmoittaa sähköpostiosoitteeseen teoriakokeet(at)traficom.fi. Jos oppilas jää ilman ilmoitusta saapumatta koetilaisuuteen, laskutetaan häneltä yhtä osakoetta vastaava summa. Huomioithan myös, että jos varaat istunnon molemmat päivät, mutta osallistutkin vain toiselle päivälle, veloitetaan toisesta, käyttämättä jääneestä päivästä myös yhtä osakoetta vastaava summa.

Maksut

Ilmailun teoriakokeet ovat maksullisia. Maksut perustuvat Liikenne- ja viestintäministeriön asetukseen Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin maksullisista suoritteista. Lasku teoriakokeista lähetetään väestötietojärjestelmässä ilmoitettuun postitusosoitteeseen kokeen suorittamisen jälkeen.

Kokeiden hinnat 1.1.2019 LVM:n maksuasetuksen mukaan ovat:

 • 2.1.1 Teoriakoe, ATPL, CPL tai IR, osakoe 59 euroa
 • 2.1.2 Teoriakoe, muut kuin 4.1.1, osakoe 33 euroa

Todistus suoritetuista kokeista

Todistus suoritetuista kokeista lähetetään sähköpostitse ilmoittautumislomakkeessa annettuun osoitteeseen. Todistus lähetetään pääsääntöisesti istunnon päätyttyä, mutta kuitenkin viimeistään kolmen työpäivän kuluessa istunnon päättymisestä.

Lisätietoja: teoriakokeet(at)traficom.fi