Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Vuokraveneet

Jos aiot tarjota vesikulkuneuvoa vuokralle miehitettynä tai miehittämättömänä, kohdistuu siihen erilaisia vaatimuksia kuin omassa käytössä olevaan huviveneeseen. Vuokravene tulee katsastaa ja miehitetyn vuokraveneen päälliköltä tulee löytyä tarvittava pätevyys.

Mikä on vuokravene?

Alusturvallisuuslain (1686/2009) mukaan vuokravene on huvivenelain (1712/2015) soveltamisalaan kuuluva, huvikäyttöön vuokralle miehitettynä tai miehittämättömänä tarjottava alus, joka kuljettaa muussa kuin säännöllisessä liikenteessä enintään 12 matkustajaa.
Vuokraveneitä eivät ole purjevene, jonka rungon pituus on valmistajan ilmoituksen mukaan alle 5,5 metriä tai moottorivene, jonka moottoriteho on moottorin valmistajan ilmoituksen mukaan alle 15 kilowattia. Vuokraveneellä ei myöskään tarkoiteta vesiskootteria tai soutuvenettä.

Vuokraveneen pituus

Huvivenelain soveltamisalaan kuuluvan vuokraveneen rungon pituus on sama kuin huvivenelaissa määritelty huviveneen rungon pituus, joka on sovellettavien yhdenmukaistettujen standardien mukaan mitattuna vähintään 2,5 metriä ja enintään 24 metriä.

Vanha vuokravene

Vanha vuokravene on vene, jonka peruskatsastus on tehty ennen 1.1.2010. Kaikki vanhat vuokraveneet voivat edelleen toimia vuokraveneinä.

Vanhojen vuokraveneiden rakenteen tulee täyttää niiden säännösten ja määräysten vaatimukset, jotka ovat olleet voimassa ja joita on sovellettu silloin, kun kyseinen vene on peruskatsastettu vuokraveneeksi.

Uusi vuokravene

Uusi vuokravene on huvivene, jonka peruskatsastus on tehty 1.1.2010 tai sen jälkeen. Vain huvivene, jolla on CE-merkintä, voidaan katsastaa uudeksi vuokraveneeksi.

Miehitetyn vuokraveneen pätevyydet

Miehitetyn vuokraveneen päälliköltä edellytetään vuokraveneen kuljettajan kirjaa. Pätevyyskirjan hakemisesta ja vaatimuksista löytyy lisätietoa:

Hae vuokraveneen kuljettajankirjaa (Ulkoinen linkki)