Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Vuokraveneet

Jos aiot tarjota vesikulkuneuvoa vuokralle miehitettynä tulee päälliköltä löytyä tarvittava pätevyys. Miehittämättömänä vuokrattava vene on tavallinen huvivene, ei vuokravene.

Mikä on vuokravene?

Vesiliikennelain (782/2019 (Ulkoinen linkki)) mukaan vuokravene on urheiluun tai vapaa-ajan viettoon vuokralle miehitettynä tarjottava vesikulkuneuvo, joka kuljettaa muussa kuin säännöllisessä liikenteessä enintään 12 matkustajaa.
Vuokraveneitä eivät ole purjevene, jonka rungon pituus on valmistajan ilmoituksen mukaan alle 5,5 metriä tai moottorivene, jonka moottoriteho on moottorin valmistajan ilmoituksen mukaan alle 15 kilowattia
ja jonka rungon pituus on valmistajan ilmoituksen mukaan alle 5,5 metriä. Vuokraveneellä ei myöskään tarkoiteta vesiskootteria tai soutuvenettä.

Vuokraveneen pituus

Vuokraveneen rungon pituus on sama kuin huvivenelaissa määritelty huviveneen rungon pituus, joka on sovellettavien yhdenmukaistettujen standardien mukaan mitattuna vähintään 2,5 metriä ja enintään 24 metriä.

Vuokraveneen katsastus ja varusteet

Vuokraveneiden katsastuksista ja erillisistä varustevaatimuksista on luovuttu 1.6.2020 alkaen, joten niitä ei enää tarvitse katsastaa ja varusteiksi riittävät vesiliikennelain mukaiset varusteet.

Miehitetyn vuokraveneen pätevyydet

Miehitetyn vuokraveneen päälliköltä edellytetään vuokraveneen kuljettajan kirjaa. Pätevyyskirjan hakemisesta ja vaatimuksista löytyy lisätietoa: Vuokraveneen kuljettajankirja (Ulkoinen linkki).