Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Traficomin vuosi 2022: Liikenteen ja viestinnän toimintavarmuuden, varautumisen ja kyberturvallisuuden merkitys korostuivat entisestään

Vuonna 2022 jatkoimme työtämme liikenteen ja viestinnän toimivien ja turvallisten yhteyksien ja palveluiden varmistamiseksi Suomessa. Maailmanpoliittinen tilanne lisäsi toimintavarmuuden ja varautumisen merkitystä sekä nosti osaltaan kyberturvallisuuden uhkatasoa. Vuoden aikana myönsimme noin 300 miljoonan euron arvosta valtiontukia, joiden merkitys ulottuu laajalle yhteiskuntaan. Omassa työskentelyssämme vakiinnutimme toimintatapojamme ja kehitimme toimintaamme. Lue lisää Traficomin vuosi 2022 -julkaisusta.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan vaikutti vuonna 2022 Suomen liikennejärjestelmään ja liikennevirtoihin, viestintäverkkojen toimintavarmuudesta huolehtimiseen sekä toimivien ja turvallisten digitaalisten palveluiden varmistamiseen. Yhteisen tilannekuvan ja -ymmärryksen tarve korostui entisestään.

Vuonna 2022 kyberturvallisuuden uhkataso nousi korkeammalle kuin koskaan aiemmin. Kehitimme Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksessa kyberturvallisuuden tilannekuvan tuottamista ja analysointikykyä yhdessä sidosryhmien kanssa. Kehitimme teknistä havaintokykyämme tietoverkoissa ja kykyä tukea vakavien kyberhäiriöiden uhriksi joutuneita organisaatioita.

Kesäkuun 2022 liikennejärjestelmäanalyysi sisälsi maailmantilanteen vaikutuksia Suomen liikennejärjestelmään arvioivan koosteen.  Maailmanpoliittinen tilanne on aiheuttanut muutoksia Venäjän rajan ylittävään liikenteeseen ja vaikuttanut kuljetusvirtoihin. Tuotamme päätöksenteon pohjaksi strategista tilannekuvaa sekä analyysiä liikennejärjestelmästä ja sen kehittämistarpeista yhdessä sidosryhmien kanssa. 

Nopeiden ja toimintavarmojen viestintäyhteyksien merkitys kasvaa jatkuvasti ja korostuu erilaisissa kriisitilanteissa. Kotitaloudet ja yritykset tarvitsevat viestintäyhteyksiin mobiiliverkon lisäksi valokuitua, jonka nopeus ja laatu riittävät vuosikymmeniksi eteenpäin. Laajakaistatukien avulla vaikutamme siihen, että myös maamme harvaan asutuille alueille rakennetaan valokuituverkkoja.

Vuonna 2022 jatkoimme vähäpäästöisten ajoneuvojen muunto- ja hankintatukien myöntämistä. Tuki laajeni sähkö- ja kaasukäyttöisiin paketti- ja kuorma-autoihin. Keskeisenä tehtävänämme on vaikuttaa liikenteen päästöjen vähentämiseen. Tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta ja pudottaa päästöt nollaan vuoteen 2045 mennessä.

Kansallisen yhteistyön lisäksi jatkoimme kansainvälistä vaikuttamista Suomen etujen puolesta.

Viraston omassa toiminnassa jatkoimme vuorovaikutuksellisen toimintakulttuurin kehittämistä, vakiinnutimme toimintatapojamme ja siirryimme joustavaan monipaikkaiseen työhön koronapandemian rajoitusten loppumisen jälkeen. Haasteellisesta vuodesta huolimatta saavutimme vuoden 2022 aikana pääosin kaikki meille asetetut tulostavoitteet.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Traficomin mediapalvelu, p. 029 534 5648