Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Veneily on suosittua, ja vesillä on paljon myös uusia harrastajia. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, poliisi, Rajavartiolaitos ja Väylävirasto haluavat muistuttaa kaikkia veneilijöitä valmistautumisen tärkeydestä.

Ennen vesille lähtöä veneelle on nimettävä päällikkö, joka vastaa kaikkien veneessä olevien turvallisuudesta ja ohjeistamisesta. Päälliköllä tulee olla riittävä ikä, kyky ja taito veneilyyn, sekä vastuullisen veneilijän asenne. Veneen päällikön tulee noudattaa hyvää merimiestapaa. Tämä tarkoittaa ennen kaikkea vesiliikenteen sääntöjen noudattamista, sekä muiden vesilläliikkujien huomioimista ja olosuhteiden ennakointia. Kertaa erityisesti väistämissäännöt ennen veneilykauden alkua. Vesillä ei ole etuajo-oikeuksia, ainoastaan väistämisvelvollisuuksia.

Veneen päällikön vastuulla on myös harkita veneensä soveltuvuutta ja turvallisuutta vallitseviin ja ennustettuihin sääolosuhteisiin. Veneen ja omien kykyjen tunteminen auttavat tekemään päätökset siitä, milloin on turvallista lähteä vesille ja milloin ei. Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan asianmukaiset merikartat. Kerro omaisille tai tuttaville läheisillesi suunnittelemasi reitti. Pidä veneessä myös veneen rekisteröintitodistus ja muut tarvittavat asiakirjat.

Jotta veneen kuljettaja voi toimia turvallisesti, pitää hänen olla toimintakykyinen ja tarkkaavainen. Alkoholi on vuosittain osallisena moniin veneilykuolemiin ja aiheuttaa vesillä myös lievempiä onnettomuuksia ja omaisuusvahinkoja. Veneily ainoastaan selvin päin on paras vaihtoehto.

Käy läpi säännöllisesti veneen ja varusteiden kunto. Veneessä tulee veneen koosta riippuen olla äyskäri tai pilssipumppu sekä mela, airot tai ankkuri köysineen. Moottoriveneeseen tarvitaan myös toimiva käsisammutin. Jokaisella veneessä olijalla tulee olla sopivankokoinen ja hyväksytty pelastusliivi tai muu kelluntapukine ja sen tulee olla päällä tai helposti saatavilla.

Viranomaiset neuvovat merellä liikkujia tallentamaan puhelimiinsa meripelastuksen hätänumeron, 0294 1000.

Veneilyyn valmistautujan muistilista

  1. Varmista, että tunnet veneesi ja että veneesi on ehjä ja turvallinen. Tarkista myös varusteiden kunto ja että kaikki tarvittava on mukana.
  2. Tarkista veneilyolosuhteet ennen vesille lähtöä.
  3. Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan myös ajantasaiset merikartat. Kerro läheisillesi suunniteltu reitti.
  4. Varmista polttoaineen riittävyys, varaa reservi.
  5. Ota väistämissäännöt haltuun. Tutustu vesiliikennelakiin ja veneen päällikön vastuisiin.
  6. Tallenna puhelimeesi meripelastuksen hätänumero: 0294 1000. Sisävesillä hätäilmoitus tehdään numeroon 112.
  7. Lähde vesille ainoastaan selvin päin. Pue pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ennen lähtöä tai pidä ne helposti saatavilla.

Traficomin, poliisin, Rajavartiolaitoksen ja Väyläviraston asiantuntujat tapaat Vene 24 Båt -messuilla 9.-18.2.2024 viranomaisten yhteisellä osastolla 6 e 60 Messukeskuksessa. 

Rajavartiolaitos kerää vanhentuneita merkinantovälineitä, hätäraketteja ja -soihtuja pohjoisen sisäänkäynnin edustalla: la 10.2. klo 10-14 ja la 17.2. klo 10-14. Jokainen merkinantovälineitä palauttanut saa yhden vapaalipun Merikeskus Vellamoon, jossa voi tutustua mm. Merivartiomuseoon.

Lisätietoja

johtava asiantuntija Kimmo Patrakka, kimmo.patrakka@traficom.fi, p. 029 534 6450