Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Viatti Brina Nordico nastarenkaan nastalta puuttuu tyyppihyväksyntä - toimintaohjeet rengasmyyjille

Suomessa on myynnissä Viatti Brina Nordico -merkkinen ja mallinen nastarengas, joiden nastoja ei ole hyväksytty. Renkaat pitää välittömästi poistaa myynnistä.

"Markkinavalvontatoimintamme johdosta on havaittu, että Viatti Brina Nordico -merkkisissä ja mallisissa renkaissa käytettävällä nastalla ei ole vaadittavaa tyyppihyväksyntää. Tämä tarkoittaa sitä, että renkaassa käytettävän nastan osalta ei olla varmistuttu nastan täyttävän siltä odotettuja vaatimuksia. Tällaisten hyväksymättömillä nastoilla varustettujen renkaiden myyminen on kiellettyä, joten rengaskauppiailta odotetaan nyt pikaisia toimenpiteitä", kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylitarkastaja Mika Loponen.

Renkaat poistettava myynnistä

Jos rengasliike myy Viatti Brina Nordico -nastarenkaita, pitää tuotteet välittömästi poistaa myynnistä.

Rengasmyyjällä on velvollisuus aloittaa toimet tuotteen poistamiseksi markkinoilta ja kuluttajilta, joille tuotetta on myyty tai luovutettu.

Jos rengasmyyjä ei ryhdy korjaaviin toimenpiteisiin asian osalta, voi Traficom markkinavalvontaviranomaisena määrätä asian osalta mm. palautusmenettelyn sekä tehostaa antamaansa kieltoa tai määräystä uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.

Miten tarkistaa nastarenkaan nastan kansallinen tyyppihyväksyntä?

"Viatti Brina Nordico -renkaat on varustettu enintään 50 nastalla renkaan yhtä vierintäkehän metriä kohti jolloin nastan tyyppihyväksynnän tarkastaminen voi olla haastavaa rengasmyyjille ja kuluttajille, koska lähtökohtaisesti asia vaatii yhteydenottoa valmistajalle ja mahdollisesti nastojen irrottamista renkaasta", toteaa Loponen.

Asian osalta on huomioitava, että valtaosa henkilö- ja pakettiautojen nastarenkaista on varustettu yli 50 nastalla yhtä vierintäkehän metriä kohden, jolloin tällaisen nastarenkaan tulee olla tyyppihyväksytty rengas-nasta -yhdistelmänä.

Suomen myöntämät tyyppihyväksynnät rengas-nasta -yhdistelmien ja nastojen osalta ovat saatavilla Traficomin verkkosivustolla (Ulkoinen linkki).

Lisätietoja

Ajoneuvolaki 6 § 2 momentti  (Ulkoinen linkki)

Ajoneuvolaki 44 § 5 momentti  (Ulkoinen linkki)

Traficomin määräys ajoneuvon nastarenkaiden tekniset vaatimukset ja tyyppihyväksyntä  (Ulkoinen linkki)

Ylitarkastaja Mika Loponen, mika.loponen@traficom.fi, p. 029 534 5535

Tarkastaja Kaarle Röyttä, kaarle.roytta@traficom.fi, p. 029 534 5248