Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Hae opetuslupaa

Kuljettajaopetusta voi autokoulun lisäksi tai sen sijaan hankkia myös opetusluvalla. Traficomin sähköisen Oma asiointi -palvelun kautta voit hakea opetuslupaa yhden luokan opettamiseksi yhdelle oppilaalle kerrallaan. Jos haluat samalle luvalle toisen opettajan tai kaksi oppilasta, pitää hakemus jättää Ajovarman palvelupisteessä.

Näin haet opetuslupaa

1: Tutustu luvan saamisen edellytyksiin, ehtoihin ja rajoituksiin

Voit saada opetusluvan henkilöauton, mopon, mopoauton tai moottoripyörän ajo-opetuksen antamiseen,  jos olet vähintään 25-vuotias ja sinulla on ollut opetusta vastaava ajokortti vähintään 5 vuotta. Katso tarkemmat tiedot luvan myöntämisen edellytyksistä kohdasta: Luvan myöntämisen edellytykset ajokorttiluokittain.

Opetuslupaa ei myönnetä, jos olet

  • luvan myöntämistä edeltäneen viiden vuoden aikana ollut ajokiellossa rattijuopumuksen, törkeän rattijuopumuksen, törkeän liikenteen vaarantamisen tai sellaisen liikenneturvallisuuden vaarantamisen takia, joka osoittaa vakavaa piittaamattomuutta liikenneturvallisuutta kohtaan
  • viimeisen vuoden aikana ollut ajokiellossa muihin liikennerikoksiin syyllistymisen takia (esim. toistuvat liikennerikkomukset, kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta)
  • rikos- tai sakkorekisteriin sisältyvien tietojen perusteellatoiminnallasi osoittanut olevasi ilmeisen sopimaton opetustehtävään.

Opetuslupa on henkilökohtainen ja koskee vain luvalle merkittyjä henkilöitä. Muita kuin opetuslupaan oppilaaksi merkittyä henkilöä ei voi opettaa hakematta uutta, erillistä opetuslupaa. Opetuslupien määrää ei ole oppilaskohtaisesti rajoitettu.

Opetuslupia muun kuin lähisukulaisen opettamiseksi voidaan myöntää korkeintaan kolme (3) kolmen vuoden aikana. Opetuslupien määrää ei kuitenkaan ole rajoitettu, jos opettaja on oppilaan vanhempi, virallinen huoltaja, isovanhempi, sisarus, lapsi tai lapsenlapsi. Traficom tarkastaa sukulaisuussuhteet väestötietojärjestelmästä.

2: Hae opetuslupaa

Haluat hakea hakea opetuslupaa yhden luokan opettamiseksi yhdelle oppilaalle kerrallaan

Jätä sähköinen hakemus Traficomin Oma asiointi -palvelussa. Vastaa hakemuksella esitettyihin kysymyksiin huolellisesti. Hakemusta ei voi tallentaa palvelussa keskeneräisenä eikä sen täyttämistä jatkaa myöhemmin.

Hakemusmaksu 25 euroa maksetaan palvelussa. Maksua ei palauteta, vaikka lupaa ei voitaisi myöntää.

Hakemus löytyy kohdasta Oma asiointi -etusivu > Omat tiedot > Ajokortti > Opetuslupahakemus.

Haluat hakea lupaa kahdelle opettajalle tai oppilaalle

Jos haluat yhdelle luvalle kaksi opettajaatai kaksi oppilasta, pitää hakemus jättää Traficomin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteessä (ks. Vaihtoehtoiset asiointikanavat). 

Haluat hakea kuorma- ja linja-auton opetuslupaa

Jos haluat hakea kuorma- ja linja-auton opetuslupaa, pitää hakemus jättää Traficomin palveluntuottajan Ajovarman palvelupisteessä (ks. Vaihtoehtoiset asiointikanavat).

3: Hakemus siirtyy Traficomiin käsiteltäväksi

Kun olet täyttänyt ja maksanut hakemuksen  siirtyy se Traficomiin käsiteltäväksi. Saat hakemuksen jätettyäsi vahvistuksen ja kuitin, jonka voit tulostaa tai tallentaa. Vahvistusviesti lähetetään myös suomi.fi -viestit -palveluun, mikäli se on sinulla käytössä. Olemme sinuun yhteydessä, jos tarvitsemme lisätitietoja tai jos lupaa ei voida myöntää. 

4: Saat opetuslupakortin postitse

Myönnetty opetuslupakortti postitetaan hakijalle kotiin käsittelyajasta riippuen 1-4 viikon kuluessa. Myönnetty opetuslupa näkyy hyväksymisen jälkeen myös Oma asiointi -palvelussa (Ulkoinen linkki) (Oma asiointi -etusivu > Omat tiedot > Ajokortti). Kirjautumaan pääset pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Opetuslupakorttia on pidettävä opetusajossa mukana. Jos opetuslupa on myönnetty kahdelle opettajalle, molemmat opettajat saavat oman lupakortin. Jos opetuslupakorttisi katoaa, ole yhteydessä Ajovarmaan (Ulkoinen linkki) korvaavan lupakortin saamiseksi. Korvaava kortti on asiakkaalle maksuton.

Muistathan, että opetettavan tulee hakea ajokorttilupaa ennen kuljettajantutkinnon suorittamista. Luvan tulee olla voimassa varattaessa aikaa kokeisiin. Ajo-opetuksen voi kuitenkin aloittaa jo ennen ajokorttiluvan hakemista. Lue lisää ajokorttiluvan hakemisesta ja luvan saamisen edellytyksistä.  (Ulkoinen linkki)

 

5: Muista opetusajoneuvon varusteet

Opetuspoljin on pakollinen varuste kuljettajaopetusta annettaessa kaikissa B -luokan ajoneuvoissa sekä kevyessä nelipyörässä ja traktorissa, joissa istuinpaikat ovat vierekkäin.

Lisäksi opetuspoljin on oltava moottoripyörässä sekä sellaisessa kevyessä nelipyörässä ja traktorissa, jossa istuinpaikat ovat peräkkäin, jos opettaja tai ajoharjoittelua ohjaava on mukana ajoneuvossa.

Ajoneuvoa ei tarvitse muutoskatsastaa opetuspolkimen asennuksen jälkeen. Opetuspoljin tulee olla tukevasti kiinnitettynä ajoneuvoon. Ajokokeen vastaanottaja testaa opetuspolkimen toimivuuden ennen ajokokeeseen lähtemistä. Asianmukaisesti asennettu ja toimiva opetuspoljin on ajokokeeseen pääsyn edellytys.

Luvan myöntämisen edellytykset ajokorttiluokittain

Tutustu myös