Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Harrasteilmailun turvallisuusprojekti

Projekti käynnistettiin 10.11.2014 ja se jatkuu vuoden 2015 loppuun saakka. Projektin taustalla on laaja-alainen harrasteilmailun riskikartoitus, joka tehtiin silloisen liikenne- ja kuntaministerin toimeksiannosta. Syynä toimeksiantoon oli poikkeuksellisen suuri kuolemantapausten määrä harrasteilmailussa viimeisen kolmen vuoden aikana. Projektin vetäjänä toimii Heli Koivu.

Projektissa on tehty tiivistä yhteistyötä ilmailuyhteisön, Finavian ja erityisesti Suomen Ilmailuliiton (SIL) sekä Suomen Moottorilentäjien Liiton (SMLL) kanssa.

Projektin tavoitteena on luoda Suomen harrasteilmailuyhteisölle turvallisuustyön toimintamalli, jota yhteisö voi jatkossa itse hyödyntää ja kehittää sekä Trafille malli, jolla se voi jatkossa tukea harrasteilmailun turvallisuustyötä.

Projektin perusperiaatteina ovat yhdessä tekeminen ja yhteistyössä suunnitellut käytännönläheiset ja vaikuttavat toimenpiteet. Projektin tuloksia ei ole tarkoitus hyödyntää vain projektin ajan, vaan tarkoitus on luoda toimivia käytäntöjä, joita jatkossakin voidaan käyttää turvallisuustyössä. Projektissa kokeillaan rohkeasti uusia yhteistyömalleja ja turvallisuusviestinnän keinoja.

Projekti on jaettu viiteen osakokonaisuuteen, joista jokaiseen on nimetty työryhmä ja ryhmälle tavoitteet. Ryhmä 1 keskittyy erityisesti ilmailuyhteisön yhteisöllisyyden vahvistamiseen ja yhteistyön lisäämiseen, ryhmä 2 koulutuksen kokonaisuuden parantamiseen, ryhmä 3 tehokkaan turvallisuusviestinnän lisäämiseen, ryhmä 4 kansallisen viranomaissääntelyn kehittämiseen ja ryhmä 5 eri maiden parhaiden turvallisuuskäytäntöjen selvittämiseen ja näihin liittyvän tiedon jakamiseen. Tutustu tarkemmin työryhmien tavoitteisiin ja tehtäviin.

Projekti esillä ilmailutapahtumissa ja mediassa

Projektin aloitustilaisuus pidettiin 15.12.2014 Trafissa.

Projektia esiteltiin Suomen Ilmailumuseon lentoturvallisuusseminaarissa 31.1.2015. Trafin ja Suomen Urheiluilmailuopiston järjestämään tilaisuuteen osallistui noin 90 alan harrastajaa.

Heli Koivu kertoi projektista Ilmatieteen laitoksen järjestämässä Ilmailijoiden sääillassa 23.4.2015.

Projektiryhmäläiset osallistuivat Helsinki Fly Iniin 23.5.2015, Turku Airshow'hun 6.-7.6.2015, Kuhmo Fly Iniin 10.-12.7. sekä Jämi Fly Iniin 18.-19.7.2015. Tapahtumissa kerrottiin projektin etenemisestä ja esiteltiin sen tuloksia sekä tarjottiin samalla ilmailijoille mahdollisuus kysyä, keskustella ja haastaakin viranomaisia.

Projektia esiteltiin Suomen Ilmailuliiton julkaiseman Ilmailu-lehden numerossa 4/2015, joka ilmestyi 7.5.2015.

Ensimmäinen Trafin, Suomen Ilmailuliiton, Suomen Moottorilentäjien Liiton, Finavian ja Ilmatieteen laitoksen yhdessä organisoima turvallisuusseminaari järjestettiin 14.-15.11.2015 Ilmailumuseolla, Vantaalla.

Riskikartoituksen loppuraportti - Recreational aviation risk survey, Final report