Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Nettiyhteytesi nopeuteen ja toimivuuteen vaikuttavat useat eri tekijät. Käytetty siirtotekniikka, sijaintisi, monenko muun käyttäjän kesken yhteys on jaettu ja käyttämäsi laite ovat vain osa tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa nettiisi. Myös kiinteän verkon ja mobiiliverkon välillä on eroja.

Kiinteän verkon nopeus

Tiedonsiirtotekniikka. Kiinteässä verkossa laajakaistayhteyden nopeuteen vaikuttaa ensisijaisesti käytetty siirtotekniikka. Valokuitu ja kaapeliverkko mahdollistavat erittäin nopeat yhteydet, kun taas perinteisessä puhelinverkossa olevilla xDSL-yhteyksillä enimmäissiirtonopeudet ovat rajallisemmat.

Verkon keskitin. Yhteytesi nopeus riippuu myös päätelaitteesi etäisyydestä verkon keskittimeen. Mitä kauempana asut operaattorin laajakaistakeskittimestä sen enemmän se vaikuttaa liittymäsi nopeuteen.

Muut laitteet ja käyttäjät. Useimmilla meistä on kotona useitakin eri laitteita, jotka ovat samanaikaisesti kytketty verkkoon. Jos kotona on useampia palveluita käytössä ja ehkä myös muita verkon käyttäjiä, voi tämä näkyä yksittäisen yhteyden hidastumisena tai pätkimisenä.

Mobiiliverkon nopeus

Verkkotekniikka ja päätelaite. Matkaviestinverkossa yhteyden nopeus riippuu erityisesti alueella käytössä olevista verkkotekniikoista ja käyttäjän päätelaitteen tekniikasta:

  • 4G-verkko mahdollistaa huippunopean yhteyden sopivissa olosuhteissa
  • 3G-verkko on käytettävissä laajemmalla alueella, mutta huippunopeudet ovat pienemmät
  • GSM-verkko on kattavin, mutta tiedonsiirtonopeudet ovat hyvin rajalliset

Muut käyttäjät. Mobiiliverkon kapasiteettia jaetaan kaikkien samalla alueella samaa verkkoa käyttävien kesken. Tiettyinä aikoina verkolla on yleensä paljon käyttäjiä, jolloin myös yhteyden nopeus laskee.

Sijainti. Myös käyttäjän sijainnin muuttuminen vaikuttaa nopeuteen, sillä signaalin vahvuus vaihtelee kuuluvuusalueen muuttuessa. Jos sinulla on kotonasi mobiililaajakaista kannattaa operaattorin kuuluvuuskartasta tarkistaa, miten lähellä olet tukiasemaa.

Blogi: Mobiiliverkosta eniten iloa pienessä porukassa

Mittaa liittymäsi todellinen nopeus

Useat operaattorit tarjoavat asiakkailleen ilmaisen nopeusmittarin. Mittari ilmoittaa yhteyden lataus- ja lähetysnopeuden testaushetkellä. Tulos voi vaihdella, joten nopeustesti kannattaakin toistaa eri aikoina.

Liittymän nopeuden voit tarkistaa Bittimittari.fi-palvelun (Ulkoinen linkki) avulla.

Mitä sopimuksesi sanoo liittymän nopeudesta?

Muistathan, että liittymäsi teoreettinen maksiminopeus on eri asia kuin nopeuden vaihteluväli. Nopeuden vaihteluväli kuvaa liittymäsi todellista nopeutta. Sopimuksestasi tuleekin ilmetä liittymän nopeudesta vähintään seuraavat tiedot:

  • kiinteän laajakaistan osalta minimi-, normaali- ja maksiminopeus
  • mobiililaajakaistan osalta arvioitu maksiminopeus
  • lisäksi liittymän mainostettu nopeus.

Jos liittymälläsi on tiedonsiirtokiintiö, tulee sopimuksesta myös ilmetä, miten sen täyttyminen vaikuttaa nopeuteen.

Nopeuden lisäksi laajakaistan käyttöön voi vaikuttaa esimerkiksi tekniikalle tyypillinen viive. Jos viiveellä saattaa käytännössä olla vaikutusta liittymän käyttöön, tulee tästä olla selvitys liittymäsopimuksessa. Esimerkiksi satelliittilaajakaistan viive vaikuttaa reaaliaikaisuutta edellyttävien sovellusten käyttöön.

Eikö puhelin -tai nettiliittymäsi toimi toivotulla tavalla? Katso tästä neuvot yleisimpiin  ongelmatilanteisiin.

Päivitetty