Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Traficom takaa kaikille perustason laajakaista- ja puhelinpalvelut

Kaikilla on Suomessa oikeus perustason laajakaista- ja puhelinpalveluihin kodeissaan ja yritysten toimipaikoissa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on nimennyt uudelleen yleispalveluoperaattorit, joiden on tarjottava perustason laajakaista- ja puhelinpalveluita 42 postinumeroalueella Itä- ja Pohjois-Suomen alueella. Yleispalvelulaajakaistan nopeuden tulee olla 5 megabittiä.

Yleispalvelu on viimesijainen turvaverkko takaamaan viestinnän peruspalvelut vakituisiin asuntoihin ja yritysten toimipaikkoihin, mikäli tarjolla ei ole markkinaehtoisia ratkaisuja. Traficom asettaa yleispalveluvelvoitteet ennakkoon alueille, joilla voi olla puutteita palveluiden saatavuudessa.

Yleispalveluvelvoitteet perustuvat teleyritysten ilmoittamiin tietoihin viestintäverkkojen kattavuudesta. Myös nyt tunnistettujen yleispalvelualueiden ulkopuolella saattaa olla alueita, joilla ilmenee puutteita yleispalvelun saatavuudessa. Tarvittaessa Traficom asettaa yleispalveluvelvoitteet jälkikäteen tällaisille alueille. Uudistetut yleispalvelupäätökset eivät rajoita oikeutta yleispalveluun nyt määriteltyjen yleispalvelualueiden ulkopuolella.

Yleispalvelulaajakaistan nopeus on 5 megabittiä. Yleispalvelulaajakaistan toteutuvalle nopeudelle on määritelty valtioneuvoston asetuksessa minimi-, normaali- ja maksiminopeudet. 

Mitä on yleispalvelu?

  • Laajakaistaliittymä, jonka nopeus on 5 Mbit/s. Asetuksen mukaan riittää, että saapuvan liikenteen miniminopeus on 3,5 Mbit/s, normaalinopeus 4,5 Mbit/s ja maksiminopeus 5 Mbit/s. Miniminopeudella tarkoitetaan liittymän vähimmäisnopeutta, joka toteutuu pääsääntöisesti aina. Normaalinopeus on nopeus, joka toteutuu 90-prosenttisesti jokaisen neljän tunnin mittausjakson aikana. Maksiminopeudella tarkoitetaan nopeutta, joka toteutuu ainakin osan ajasta.
  • Kiinteä tai langaton puhelinliittymä.
  • Tekstiviestipalvelu kuulo- ja puhevammaisille henkilöille.
  • Videopuhelut mahdollistava internetpalvelu.

Yleispalvelun kannalta riittää, että laajakaista- tai puhelinliittymä toimii yhdessä pisteessä kotona tai yrityksen toimipaikassa. Toimivuus voi edellyttää käyttäjältä toimenpiteitä kuuluvuuden parantamiseksi, kuten pienimuotoisia antenniratkaisuja. Alueen yleispalveluyrityksen kautta voi saada neuvontaa antennin hankintaan ja asennukseen. 

Kartalla yleispalvelualueet ja yleispalveluyritykset 5 megan laajakaistayhteyden ja puhelinpalveluiden tarjontaan Suomessa.
Yleispalvelualueet ja yleispalveluyritykset 5 megan laajakaistayhteyden ja puhelinpalveluiden tarjontaan Suomessa.

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Merja Saari, merja.saari@traficom.fi, p. 029 539 0541

Yleispalvelupäätökset  

Valtioneuvoston asetus (Ulkoinen linkki) tarkoituksenmukaisen internetyhteyden vähimmäisnopeudesta yleispalvelussa ja erityisryhmille tarjottavien palveluiden vähimmäisvaatimuksista

Ohjeita matkaviestinverkon kuuluvuuden parantamiseksi