Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Ajokorttien ja muiden lupien uudistamista on helpotettu väliaikaisesti koronaviruksen johdosta – huomioi vaikutukset lääkärinlausuntoihin

1.2. – 31.8.2020 välisenä aikana päättyville ajokorteille on annettu 7 kuukauden lisäaika, joka astuu voimaan automaattisesti. Traficom on julkaissut asiasta tiedotteen 27.5.2020. Lisäksi asiakkaille lähetetään kesäkuun aikana asiasta kertova kirje. Myös aiemmin tehdyt helpotukset ajokorttien, taksinkuljettajan ajolupien ja liikenneopettajalupien uudistamisessa vaikuttavat edelleen lääkärinlausuntojen toimittamiseen.

Ajokortin uudistaminen ja lääkärinlausunnon toimittaminen

Koronaviruksesta johtuen terveydenhuolto on kuormittunut, mikä on vaikuttanut kiireettömien lääkäriaikojen saantiin. Traficom on helpottanut väliaikaisesti ajokorttien ja joidenkin muiden lupien uudistamista. Näin on haluttu varmistaa riskiryhmiin kuuluville asiakkaille ja ammatikseen ajaville mahdollisimman joustava asiointi ja ajamisen jatkaminen. Tehdyillä joustoilla on vaikutusta uudistamisen yhteydessä vaadittaviin lääkärinlausuntoihin ja niiden toimittamisen aikatauluun.

Voimassa olevat helpotukset ajokortin uudistamisessa

1.6.2020 alkaen Suomessa alettiin soveltaa Euroopan unionin asetusta, jonka mukaan kaikille 1.2.-31.8.2020 välisenä aikana päättyneille ajokorteille annetaan automaattisesti ilman erillistä hakemusta 7 kuukauden lisäaika. Poliisi osaa tulkita ajo-oikeuden voimassaolon ajokortista. Myönnetyn lisäajan aikana, henkilö voi uudistaa ajokorttinsa samoin ehdoin kuin ajokortin viimeisenä voimassaolopäivänä. Traficom suosittelee asiakkaitaan kuitenkin uudistamaan mahdollisuuksien mukaan ajo-oikeuden jo ennen kuin fyysisen ajokortin voimassaolo päättyy. 7 kuukauden lisäajan päätyttyä ajokortin uudistava tarvitsee aina lääkärinlausunnon. 

  • esim. 1: Henkilö täyttää 70 vuotta 28.6.2020 ja se on myös hänen ryhmän 1 ajokortille painettu viimeinen voimassaolopäivä. Hän voi jatkaa autolla ajamista 7 kuukauden ajan ajokortin viimeisen voimassaolopäivän jälkeen ja uudistaa ajokortin ilman lääkärinlausuntoa 28.1.2021 asti. 29.1.2021 alkaen hän tarvitsee laajennetun lääkärinlausunnon ajokorttia uudistaessaan.
  • esim. 2: 47-vuotiaan henkilön ryhmän 2 ajokortille painettu viimeinen voimassaolopäivä on 15.7.2020. Hän voi jatkaa ajamista 7 kuukautta ajokortin viimeisen voimassaolopäivän jälkeen ja uudistaa ajokortin 17.2.2021 mennessä ilman, että ajo-oikeuteen tulee katkosta. Hän tarvitsee uudistamiseen lääkärinlausunnon riippumatta siitä, koska hän uudistaa ajokorttinsa. 

13.3.2020-31.5.2020 välillä oli voimassa poikkeusmenettely, jossa päättyvän ajokortin pystyi uudistamaan hakemuksella, mutta ilman lääkärinlausuntoa. Lääkärinlausunto velvoitettiin kuitenkin toimittamaan poliisille ajokortin uudistamispäivää seuraavan 6 kuukauden aikana. Asiasta kerrottiin asiakkaille ajokortin uudistamisen yhteydessä ja lisäksi Traficom lähettää asiakkaille kirjeen noin 4 kuukautta ennen lausunnon toimittamisen määräpäivää.

Huom.  Helpotukset eivät koske ensimmäisen ajokortin hakemista, ajokortin korottamista tai ulkomaisen ajokortin vaihtamista.

Taksinkuljettajan ajoluvan uudistamiseen tehdyt helpotukset

13.3.-31.8.2020 välillä taksinkuljettajan ajoluvan haltija pystyy uudistamaan lupansa Ajovarmassa ilman lääkärinlausuntoa. Lääkärinlausunto velvoitetaan kuitenkin toimittamaan poliisille ajoluvan uudistamispäivää seuraavan 6 kuukauden aikana. Asiasta kerrotaan asiakkaille ajoluvan uudistamisen yhteydessä ja lisäksi Traficom lähettää asiakkaille kirjeen noin 4 kuukautta ennen lausunnon toimittamisen määräpäivää.

Helpotukset eivät koske ensimmäistä taksinkuljettajan ajolupaa hakevia

Liikenneopettajaluvan uudistamiseen tehdyt helpotukset

16.3.-31.5.2020 välillä liikenneopettajaluvan haltija pystyi uudistamaan lupansa ilman lääkärinlausuntoa. Lääkärinlausunto velvoitettiin kuitenkin toimittamaan poliisille ajoluvan uudistamispäivää seuraavan 6 kuukauden aikana. Asiasta kerrottiin asiakkaille luvan uudistamisen yhteydessä ja lisäksi Traficom lähettää asiakkaille kirjeen noin 4 kuukautta ennen lausunnon toimittamisen määräpäivää. 1.6.2020 alkaen liikenneopettajaluvan uudistamisen yhteydessä on vaadittu lääkärinlausunto normaalisti.

Lisätietoa

Ajokorttien ja muiden lupien uudistamisesta Traficomin palveluntuottajalta Ajovarmalta (Ulkoinen linkki):

  • puhelin: 075 323 9999 (klo 8 – 15.45)
  • sähköposti: tiedustelut(at)ajovarma.fi.