Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Traficom ylläpitää tietokantaa takaisinkutsukampanjoista

Traficom seuraa takaisinkutsukampanjoiden toteutumista ja ylläpitää tietokantaa sille ilmoitetuista takaisinkutsukampanjoista.

Tietokanta sisältää sekä käynnissä olevat että Traficomille päättyneeksi ilmoitetut takaisinkutsukampanjat.

Takaisinkutsutietokanta

Seuraavat Safety Gate-notifikaatiot (RAPEX) vuosilta 2021 ja 2022 eivät sisälly Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämään takaisinkutsukampanjoiden tietokantaan tällä hetkellä.

Valmistajan edustajalla on tieto, mitä ajoneuvoja takaisinkutsukampanjat koskevat.

Jos ajoneuvossa havaitaan vaatimustenvastaisuus tai se aiheuttaa vakavan riskin, ajoneuvon valmistajan, valmistajan edustajan, maahantuojan tai jakelijan (jäljempänä talouden toimijan) tulisi ryhtyä tarvittaviin korjaaviin toimenpiteisiin kyseisen ajoneuvon saattamiseksi vaatimusten mukaiseksi, sen poistamiseksi markkinoilta tai sen takaisinkutsun järjestämiseksi tapauksen mukaan.

Ajoneuvon valmistaja voi järjestää myös vähäisempien virheiden tai puutteiden takia niin sanottuja huolto- ja korjauskampanjoita, joita ei tarvitse Traficomille ilmoittaa, eikä niitä kirjata tietokantaan.

Takaisinkutsukampanjat koskevat ajoneuvolaissa määriteltyjä liikenteeseen hyväksyttyjä ajoneuvoluokkia kuten esimerkiksi autoja, moottoripyöriä, traktoreita sekä niiden perävaunuja.

Takaisinkutsukampanja ja ajoneuvon omistaja

Takaisinkutsukampanjan piiriin kuuluvan ajoneuvon omistaja saa kutsun talouden toimijalta toimittaa ajoneuvo korjattavaksi vian tai puutteen vuoksi. 

Jos ajoneuvoa ei toimiteta korjattavaksi kutsukirjeistä huolimatta, liitetään viimeisen kutsukirjeen yhteyteen Traficomin saatekirje, jossa kerrotaan ajoneuvon rekisteritietoihin lisättävästä rajoitustiedosta.

Jos ajoneuvoa ei ole tuotu korjattavaksi kahdeksan viikon kuluessa viimeisestä kutsukirjeestä, lisätään rekisteritietoihin merkintä keskeneräisestä takaisinkutsukampanjasta talouden toimijan tietojen perusteella. Rajoitusmerkintä estää ajoneuvon hyväksymisen määräaikais-, rekisteröinti-, sekä valvontakatsastuksessa.

Rajoitusmerkinnän saa poistettua esimerkiksi katsastustoimipaikalla määräaikaiskatsastuksen yhteydessä todistamalla kampanjakorjauksen olevan suoritettu ajoneuvolle.

Jos ajoneuvoa ei toimiteta kehotuksista huolimatta korjattavaksi, Traficom voi määrätä ajoneuvolle ajokiellon.

 

 

Päivitetty