Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Verkkoalustan velvollisuudet

Verkkoalustan on toiminnassaan huomioitava digipalveluasetuksen mukaiset velvollisuudet, jotka tulevat voimaan 17.2.2024. Traficom on sääntelyn pääasiallinen valvoja Suomessa. Monikansallisten alustajättien osalta sääntely tuli voimaan kesällä 2023.

Verkkoalustat kuuluvat sääntelyn mukaan välityspalveluihin. Kaikkia välityspalveluita koskevat tietyt velvollisuudet, mutta näiden lisäksi verkkoalustoille on omat erityiset velvollisuudet. Nämä velvollisuudet eivät kuitenkaan koske mikro- ja pienyrityksiä.

Verkkoalustojen ja säilytyspalveluiden yhteiset velvollisuudet 17.2.2024 alkaen

Ainoastaan verkkoalustojen velvollisuudet 17.2.2024 alkaen

Verkon markkinapaikkojen velvollisuudet 17.2.2024 alkaen

Verkkoalustoihin kuuluvat myös verkon markkinapaikat, joilla kuluttajat ja elinkeinonharjoittajat käyvät kauppaa ja solmivat muita etäsopimuksia. Myös yksityishenkilöt käyvät alustoilla kauppaa keskenään, mutta näitä tapauksia sääntely ei koske. Verkon markkinapaikkoja voivat olla esimerkiksi tavarankaupansivustot sekä matka- ja hotellinvaraussivustot. Verkon markkinapaikoilla on säilytyspalveluita ja verkkoalustoja koskevien velvoitteiden lisäksi omia lisävelvoitteita.

Monikansallisten alustajättien velvoitteet ja valvonta

Verkkoalustoihin kuuluvat myös monikansalliset alustajätit eli ns. erittäin suuret verkkoalustat ja hakukoneet. Nämä ovat palveluita, joilla on yli 45 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää EU:n alueella. Tällaisia alustoja ovat mm. Facebook, Instagram, Google-hakukone, Tiktok ja Amazon-verkkokauppa. EU:n komissio nimeää toimijat ja palvelut, jotka täyttävät erittäin suuren verkkoalustan määritelmän. Monikansallisia alustajäteille on säädetty kaikkia verkkoalustoja koskevien velvoitteiden lisäksi joukko lisävelvoitteita.

Alustajättien toimintaa valvoo komissio yhdessä sen maan viranomaisen kanssa, jossa kyseisen alustajätin päätoimipaikka sijaitsee. Yhdenkään alustajätin päätoimipaikka ei ole Suomessa.

Lisätietoja

Onko sinulla kysymyksiä digipalveluasetuksen soveltamisesta? Voit olla meihin yhteydessä täyttämällä lomakkeen.

Päivitetty