Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden erityispalvelut

Jokaisella on oikeus saada kotiinsa tai yrityksensä toimipisteeseen kohtuuhintainen ja toimiva puhelinliittymä. Henkilöt, joilla on kuulo- tai puhevamma, eivät usein voi käyttää puhelinta samaan tapaan kuin muut, joten heillä on oikeus puhelinyhteyttä vastaaviin palveluihin: tekstiviesteihin ja videoyhteyden mahdollistavaan laajakaistaan.

Videopuhelut mahdollistava laajakaista on laadultaan sellainen, että sillä onnistuvat esimerkiksi viittomakieliset videopuhelut tai etätulkkauspalvelun käyttäminen. Laajakaistan nopeuden täytyy olla sekä saapuvassa että lähtevässä liikenteessä vähintään 512 kilobittiä sekunnissa (ns. symmetrinen internetliittymä). Lisäksi laatuvaatimuksena on, että tiedonsiirron viive ei saa olla yli 150 millisekuntia.

YouTube-video: Tietoa oikeudesta videopuhelut mahdollistavaan laajakaistaan viittomakielellä (Ulkoinen linkki)

Kuulo- ja puhevammaisilla henkilöillä on myös oikeus saada kotiinsa puhelinliittymä, jolla voi lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä. Mahdollisuus tekstiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen on tärkeä muun muassa sen takia, että kuulo- ja puhevammaiset henkilöt saavat hätätilanteessa yhteyden hätäkeskukseen. 

YouTube-video: Tietoa oikeudesta tekstiviestit mahdollistavaan liittymään viittomakielellä (Ulkoinen linkki)

Niille alueille, joilla palveluita ei ole kaupallisesti saatavilla, nimeää Traficom operaattorin toimimaan ns. yleispalveluyrityksenä. Operaattorin tulee yleispalveluyrityksenä huolehtia siitä, että asiakas saa toimivan liittymän. Huomioithan kuitenkin, että operaattoria velvoitetaan toimittamaan asiakkaille liittymä, joka toimii vähintään yhdessä pisteessä kotona tai yrityksen toimipaikassa. Tämä voi edellyttää asiakkailta, että he itse parantavat liittymän kuuluvuutta antennin avulla.

Hakupalvelustamme  voit tarkistaa, onko alueellesi nimetty yleispalveluyritys.

Päivitetty