Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

DNA:n sopimustiedon tarkastuspalvelu korjattava lainmukaiseksi

Teleyrityksillä on ollut 1.1.2022 lähtien velvollisuus tarjota kuluttajille mahdollisuus tarkastaa tekstiviestillä määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa päättymispäivä. Palvelun tavoitteena on tehdä liittymän kilpailuttaminen ja vaihtaminen kuluttajalle mahdollisimman helpoksi. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan DNA Oyj:n (DNA) tarkastuspalvelu ei ollut lainmukainen. DNA on valittanut asiasta eri oikeusasteisiin ja hakenut lisäksi päätösten purkua ylimääräisin muutoksenhakukeinoin. Asia saatiin päätökseen, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi DNA:n purkuhakemuksen. DNA:n tulee korjata sopimustiedon tarkastuspalvelunsa lainmukaiseksi 9.12.2022 mennessä.

Kuluttajilla on pitänyt olla mahdollisuus tämän vuoden alusta tarkastaa määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa voimassaolo lähettämällä tekstiviesti SOPIMUS (tai ruotsiksi ABONNEMANG) numeroon 18321. Vastauksena hänen tulee saada välittömästi tekstiviesti, joka kertoo määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän. Kuluttaja voi hyödyntää palvelua, kun hän esimerkiksi saa toiselta teleoperaattorilta kiinnostavan liittymätarjouksen ja harkitsee palveluntarjoajan vaihtamista. 

DNA kuitenkin vaati asiakkailtaan palvelun sallimisen erikseen ennen tarkastuspalvelun käyttöä, jolloin palvelu ei toteutunut lain edellyttämällä helpolla ja välittömällä tavalla. 

Traficom pitää kiinni kuluttajien oikeuksista helppokäyttöiseen tekstiviestipalveluun

Traficom haluaa taata kaikille kuluttajille tasaveroisen mahdollisuuden tarkastaa liittymäsopimuksensa päättymispäivä maksuttomalla, helpolla ja välittömällä tavalla teleoperaattorista riippumatta. Virasto velvoitti päätöksellään DNA:n poistamaan vaatimuksen palvelun sallimisesta erikseen ja asetti velvoitteen tehosteeksi juoksevan uhkasakon. Hallinto-oikeus hylkäsi kesällä DNA:n asiasta tekemän valituksen, eikä korkein hallinto-oikeus (KHO) myöntänyt yhtiölle asiassa valituslupaa. DNA ei tähän tyytynyt, vaan haki säännönmukaisten muutoksenhakukeinojen loputtua KHO:lta Traficomin, hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksien purkamista eli käytti ylimääräisiä ja poikkeuksellisia muutoksenhakukeinoja. Asiasta saatiin nyt lopullinen ratkaisu, kun KHO hylkäsi yhtiön hakemuksen.

DNA:n tulee korjata sopimustiedon tarkastuspalvelunsa lainmukaiseksi 9.12.2022 mennessä

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun myötä myös DNA:n asiakkaille tulee mahdollisuus tarkastaa helpolla tavalla liittymäsopimuksensa voimassaolo. Mikäli palvelua ei korjata lainmukaiseksi 9.12.2022 mennessä, langettaa Traficom DNA:lle 100 000 euron uhkasakon sekä 23.12.2022 jälkeen lisäerän 50 000 euroa kultakin täydeltä kahdelta viikolta niin kauan, kunnes DNA täyttää velvoitteen.

Traficom haluaa turvata, että tarkastuspalvelu on kaikilla kuluttajilla helposti käytettävissä riippumatta teleoperaattorista. "Kaikilla kuluttajilla tulee olla tasaveroinen mahdollisuus tarkastaa liittymäsopimuksensa voimassaolo maksutta, helpolla ja välittömällä tavalla. Palvelujen kilpailuttaminen edistää valinnan mahdollisuuksia ja voi merkitä kuluttajille selkeitä säästöjä", tähdentää ylijohtaja Jenni Eskola.

Traficom valvoo, että teleoperaattorit toimivat palvelun osalta lain edellyttämällä tavalla.

Lisätietoja

Lakimies Sari Tujunen, p. 029 539 0336, sari.tujunen@traficom.fi 

Päällikkö Petri Peutere, p. 029 539 0511, petri.peutere@traficom.fi